Lucernu roztančil Československý beat-festival, dorazily známé tváře včetně Donutila

Obnovený Československý beat-festival dnes v pražské Lucerně přivítal na pódiu i v hledišti bigbítové pamětníky. Na akci pokračující v tradici festivalů z přelomu 60. a 70. let, na kterou pořadatelé navázali loni, vystoupili někteří z pamětníků prvních ročníků jako například skupina The Buttons, členové skupiny Progres 2 nebo zpěvák Peter Lipa. Festival pokračuje na stejném místě v pondělí koncertem pěti kapel spjatých s Junior klubem Na Chmelnici.

Na úvod večera vystoupili slovenští The Gang a Karol Komenda Group, kteří se na akci dostali díky vítězství v soutěži pořádané festivalem. Program sledoval sál zaplněný z necelých dvou třetin. Mezi přítomnými byl také herec Miroslav Donutil nebo zpěvák Milan Drobný.

"Ohlas už není tak veliký jako loni, a proto se zamýšlíme, zda vůbec v tomto projektu pokračovat. A pokud ano, tak jakým způsobem," uvedl už před koncertem za pořádající agenturu Ivan Rössler.

První českým vystupujícím byla kapela Markýz John s kytaristou a zpěvákem Vladimírem Růžkem. Ten se stal členem kapely v roce 1978 a jako kapelník v ní působí dodnes.

Následující Tichá dohoda s novou zpěvačkou Zuzanou Vintrovou nabídla své největší hity a své půlhodinové vystoupení zakončila oblíbenou skladbou Večírek osamělých srdcí. Velký ohlas sklidil bluesový koncert Petera Lipy, který v Lucerně oslavil své 75. narozeniny za doprovodu Blues Bandu Luboše Andršta. Svoji pověst slovenských Rolling Stones potvrdila skupina The Buttons v čele s Dodem Šuhajdou, který kapelu spoluzaložil už v roce 1964.

Tradiční směsí rokenrolů potěšil přítomné Pavel Sedláček a závěr večera patřil brněnské legendě Progres 2. V letošním roce skupina slaví 50. výročí od vzniku původní formace The Progress Organization a 40. výročí od premiéry pořadu Dialog s vesmírem. Kapela, která se pod tehdejším názvem Progress Organisation zúčastnila třetího Československého beatového festivalu, dorazila ve složení Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Pavel Pelc a Miloš Morávek. Vedle písní z desek Mauglí, Dialog s vesmírem nebo Třetí kniha džunglí představila skupina také letošní albovou novinku Tulák po hvězdách.

První Československý beat-festival se konal v prosinci 1967. Atmosféru druhého ročníku v prosinci 1968 poznamenala srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy, i když se na něm neodehrály žádné politické protesty. Třetí československý beatový festival Praha v dubnu 1971 byl ovlivněný normalizací, uskutečnil se už pod dohledem Svazu socialistické mládeže. Po roce 1989 se odehrálo několik akcí, které se pokusily na někdejší československé beatové festivaly navázat. Například v roce 1992 se v nostalgické atmosféře Lucerny konaly Pražské rockové dny, později se zde několikrát sešli příznivci bigbítu na Československém Beatfestu.

Letošní festival pokračuje na stejném místě v pondělí koncertem pěti kapel spjatých s legendárním Junior klubem Na Chmelnici. Vystoupí dívčí punková skupina Dybbuk, Garage s Tony Ducháčkem, Abraxas, The Plastic People of the Universe a Jasná páka.

Související

Karel Gott

Co dostane v Praze Gottovo jméno? Návrhů neustále přibývá

Pražští politici přicházejí s návrhy, které místo v Praze by mohlo nést jméno zesnulého Karla Gotta. V první městské části je podle jejího místostarosty Petra Hejmy (STAN) několik možností, jít by mohlo mimo jiné o pojmenování velkého sálu Lucerny. Dalším územím, kde by mohlo některé místo nést zpěvákovo jméno, je Praha 5, ve které žil. Na internetu se objevil ve veřejné diskusi nápad dát Gottovo jméno některé ze stanic plánovaného metra D. Návrhy se bude 23. října zabývat místopisná komise rady hlavního města, která bude předem chtít, aby se k nim vyjádřila Gottova rodina, řekla ČTK předsedkyně komise Eva Novaková.

Více souvisejících

Velký sál Lucerna Hudba Praha Miroslav Donutil kultura skupina Tichá dohoda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy