Ceny Grammy budou v ženském stylu, nominacím ale vládne rapper Lamar

Opravdové fanoušky zejména populární hudby čeká z neděle na pondělí opět ponocování. V losangeleské hale Staples Center se budou v neděli večer místního času předávat ceny americké hudební akademie Grammy. S největším počtem nominací půjde na galavečer kalifornský rapper Kendrick Lamar, který má šanci získat osm pozlacených gramofonků. Mezi ohlášenými vystupujícími však převažují ženy a večerem bude provázet americká zpěvačka Alicia Keysová. Přímý přenos z 61. ročníku předávání nejprestižnějších hudebních cen světa slibuje od pondělních 02:00 SEČ mimo jiné program ČT art.

Jedenatřicetiletý Lamar má šanci večer ovládnout a získat mimo jiné trofeje za nejlepší album (Black Panther: The Album) a za nejlepší píseň roku. Konkurovat mu bude například 32letý kanadský zpěvák Drake, který může dostat ocenění v sedmi kategoriích.

Cenu za album roku vedle Lamara a Drakea (za album Scorpion) mohou za své aktuální hudební počiny obdržet také rapperka Cardi B za desku Invasion of Privacy, folková zpěvačka Brandi Carlileová s albem By the Way, I Forgive You, R&B zpěvačka H.E.R se stejnojmenným albem, zpěvák Post Malone za desku Beerbongs & Bentleys, zpěvačka a performerka Janelle Monáeová za dílo Dirty Computer a country hvězda Kacey Musgravesová za Golden Hour.

Osm umělců včetně Lamara, Drakea, Carlileové, Malonea či Cardi B má nominace i v kategorii nahrávka roku za jednotlivé písně.

Celkově by celou show měla pohánět především ženská energie. Rapperka Cardi B, jejíž hudba i osobní život se v posledních dvou letech staly neodmyslitelnou součástí popkultury, jde na Grammy nejen s nadějí proměnit v sošku některou z pěti nominací (včetně alba a nahrávky roku), ale i s jistotou, že se představí na pódiu se svou tvorbou.

HQ- Shawn backstage and at rehearsals at the #Musicares Person of the Year for the #GRAMMYs yesterday pic.twitter.com/i4om5Va7GT

— Shawn Mendes Photos (@ShawnM_HQ) 9. února 2019

Na 26letou Newyorčanku Cardi B, která je jednou z mála úspěšných ženských rapperek a také výrazným hlasem nového ženského sebeuvědomění, by se měla soustředit velká pozornost. "Cardi B je velmi silná žena, která má pod kontrolou svou kariéru. Je opravdu talentovaná, má co říct a je s ní zábava. Je jako závan čerstvého vzduchu," uvedla Melinda Newmanová z magazínu Billboard.

Diváci se mohou těšit také na vystoupení Miley Cyrusové, Janelle Monáeové, Camily Cabellové nebo brzy 75leté legendy Diany Rossové. Třiasedmdesátiletá legenda country Dolly Partonová na grammyovském pódiu vystoupí poprvé od roku 2001 a zazpívá písně ze svého nového alba Dumplin'. Její starší songy kromě toho zazpívají hvězdy jako Katy Perry nebo písničkářka Kacey Musgravesová.

Šestinásobná držitelka Grammy Lady Gaga by měla vystoupit s písní Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována na Grammy i na Oscara.

Mužští interpreti však rozhodně nebyli ze slavnostní akce vykázáni. Ohlášena jsou vystoupení Rickyho Martina, rappera Travise Scotta nebo kapely Red Hot Chili Peppers.

Pořadatelé udělování cen Grammy jsou často obviňováni z přílišného upřednostňování bělochů a mužů. Letos by měli této kritice uniknout alespoň v kategorii nejlepší videoklip: všichni nominovaní jsou tmavé pleti a polovina z nich jsou ženy.

Ceny Grammy mají více než 80 kategorií a ocenění dostávají také interpreti jednotlivých hudebních žánrů včetně jazzu a vážné hudby. Loňský 60. ročník ovládl v lednu zpěvák Bruno Mars, který zvítězil celkem v šesti kategoriích; Lamar získal pět cen.

Související

Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Více souvisejících

Grammy Kendrick Lamar (rapper) Hudba kultura Drake (rapper)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy