Jednu z cen Grammy dostal posmrtně zpěvák Chris Cornell

Cenu Grammy za nejlepší rockový výkon získal dnes posmrtně zpěvák Chris Cornell, vokalista skupin Soundgarden a Audioslave. Nejlepším rockovým albem se stala deska From the Fires americké kapely, která si říká Greta Van Fleet a která je nominována i v kategorii Objev roku.

Cenu Grammy za nejlepší album alternativní hudby dostal od americké hudební akademie hudebník Beck. Nejvíce pozlacených gramofonků si může z letošního 61. ročníku Grammy dnes odnést kalifornský rapper Kendrick Lamar, který je nominovaný v osmi kategoriích.

Cenu za nejlepší rockový výkon převzali za Cornella, který spáchal sebevraždu v roce 2017 ve věku 52 let, dcera Toni a syn Christopher. Hudební akademie ocenila Cornella za píseň When Bad Does Good z alba vydaného loni. I v předchozím ročníku nejprestižnějších hudebních cen dostal Grammy v této kategorii interpret posmrtně, stal se jím před rokem kanadský zpěvák Leonard Cohen, který zemřel v listopadu 2016.

Americká hudební akademie už oznámila ceny v řadě kategorií. Například cenu za nejlepší album alternativní hudby dostal osmačtyřicetiletý zpěvák, textař a multiinstrumentalista Beck, který bodoval s deskou Colors.

Svou první Grammy získala letos pětadvacetiletá americká zpěvačka Ariana Grandeová, když zvítězila v kategorii nejlepší popové vokální album za svou čtvrtou studiovou desku Sweetener.

Dvaatřicetiletá zpěvačka Lady Gaga, která má letos pět nominací, už dvě z nich proměnila a na kontě má tak už osm cen Grammy. Jako spoluatorka písně Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována i na Oscara a za niž už letos dostala Zlatý glóbus, získala Lady Gaga nyní Grammy v kategorii nejlepší píseň pro vizuální média. Bodovala také v kategorii nejlepší popový sólový výkon s písní Joanne (Where Do You Think You're Goin'?). Jen několik hodin před dnešním ceremoniálem získal film Zrodila se hvězda cenu BAFTA za nejlepší hudbu.

Mezi vítězi Grammy je letos opět i bývalý prezident Jimmy Carter (94), který dostal už potřetí cenu v kategorii nejlepší mluvené slovo, tentokrát za audioverzi své knihy Faith — A Journey for All (Víra - Cesta pro všechny).

Související

Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Více souvisejících

Grammy Velká Británie Chris Cornell

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy