Opera buffa studentů JAMU: Tajné manželství přináší vynikající pěvecké výkony i vtipnou režii

Il Matrimonio segreto (Tajné manželství), je komorní opera, naposledy hraná v brněnské Redutě v roce 1985 nepatří u nás mezi totálně známé tituly, i když kolem roku 1800 byla hrána nejméně ve třiceti městech Evropy, včetně Prahy. Je škoda, že módní vlna tohoto žánru začala v Evropě v první polovině dvacátého století upadat, vždyť původně to byl nejoblíbenější hudebně dramatický žánr evropských divadel. Důkazem může být třeba i to, že císař Leopold II. zvolil Domenica Cimarolsa, autora výše zmíněné opery za svého dvorního skladateli.

Opera buffa vznikla na italském jihu, ovšem rozšířila se do divadel na severu Itálie, kde se obyčejně hrála v toskánském nářečí. Zápletka, inspirovaná populární Commedie del Arte bývá jednoduchá: Dva, někdy tři páry se milují, ale osud a často přísný otec a bohatý nápadník milencům nepřejí, aby se nakonec vše vyřešilo ke spokojenosti všech, někdy rovnou třemi svatbami. V komické opeře buffa vystupují vždy téměř stejné postavy, vtipné situace, dialogy a-capella a duety, tercety, někdy až sextety s vtipným textem. Hádka, usmíření, vyznání lásky. To jsou atributy, jednoduché a oblíbené, které pojili italskou a později celou evropskou společnost. Jak pán, tak i kmán, divák, měl k opeře buffa přístup a dnešním jazykem by se dalo říct, že šlo o pop kulturu.

Komickou operu o dvou jednáních v Brně nastudovala režisérka Kateřina Reichová. Podle programu diváky přenese do současnosti a prostřední část děje se kupříkladu bude odehrávat na benzínové pumpě. Dvouaktová operní buffa na libreto Giovanniho Bertatina zazněla v originálním italském jazyce. Režijní koncept Kateřiny Reichové (studentka 2. ročníku bakalářského stupně oboru operní režie) se zakládá na odhalování tajemství jednotlivých postav, přivede však na jeviště postavy ze současné Itálie: „Otec je v našem podání  mafián, zamilovaný Paolino u nás bude zase taxikář. Tajná svatba milenců tak pro diváky nebude jedinou zápletkou děje, “upozorňovala už na tiskovce režisérka.

Tady je nutné se pozastavit. Mám dojem, že evropské divadlo zaneřádila nebezpečná infekce. Už nestačí klasické, historicky dané prostředí libreta. Všechno se MUSÍ aktualizovat do současnosti. Rod Monteků a Kapuletů nebojuje kordy, ale laserovými kulomety. Brechtův Kavkazský křídový kruh je v oděvech tropických britských vojáků 20. století. Dostojevského Hráč v současném kostýmu vlastně nemůže jenom tak, v tom kostýmu hrát. On se musí svléct úplně do naha a běhat v nejmenovaném brněnském divadle úplně nahatý nesmyslně mezi diváky. Dokonce i moudrá Hra o Marii Milana Uhdeho se odehrává v současných kostýmech a římští vojáci nejsou římští vojáci, ale policie v kostýmech Útvaru rychlého nasazení, pohánějící Ježíše skládacími obušky!  A Moliérův Lakomec? To je přece v Mnichovském divadle hnusný americký burzián, jakoby nakreslený v šedesátých letech v našem socialistickém Dikobrazu. Poč se musí minulost aktualizovat? Aby tvůrci po lopatě vysvětlili divákům, že dávný příběh rezonuje i v současnosti? Proč? Je snad divák tak neznalý, že by to jinak nepochopil?

Po přečtení programu před představením opery ve studiu JAMU v Divadle na Orlí, jsem si řekl: No spánembohem, zase uvidím bezduchou aktualizaci. Místo náměstíčka na jihu Itálie nějaká benzínová pumpa, místo zamilovaného Paolina zamilovaný taxikář, otec dvou dcer je mafián…

Naštěstí se ty představy téměř nenaplnily. Scéna Terezy Jančové je univerzální, náznaková, takže se vše může odehrávat kdekoliv. Jedině předek karosérie taxíku naznačuje nějakou současnost a zbytečná jízda taxíkem, ve kterém se všichni, natřásají, vůbec není komický, spíš trapná, a občas z něj někdo za jízdy vystoupí, aby si zazpíval, tak jedině tento výtvarný i režijní nesmysl hodně operu ruší.

V inscenaci je možné považovat za velké plus jinak vtipnou režii, vyplněnou množství špílců, které do takové opery patří a pak také připsání dvou činoherních rolí, trhovců a dělníků, Martina Mihála a Tomáše Slabiňáka. Prostor naplňují „děláním něčeho“ a při tom neodvádějí pozornost od příběhu.

O dramaturgii v programu zmínka není, takže lze předpokládat, že ty nápady jsou režijní. Nebo možná jsou to i připomínky zkušeného dirigenta? Operu nastudoval italský pedagog JAMU Damiano Binetti, doktorand hudební fakulty. Je také autorem orchestrální partitury pro sedmnáctičlenný Janáčkův akademický orchestr, složený ze studentů Hudební fakulty JAMU. Ve složení nástrojů se setkáváme netradičně i s harfu, její zvuk však není dost výrazný, abychom ji adekvátně v barvě orchestru vnímali. Stejně se zdá, že hezký doprovod cembala v recitativech secco nezněl dost hlasitě, možná by potřeboval mírné eklektické ozvučení. Jinak byl orchestr příkladně sladěn a svým témbrem hodně inscenaci a zpěvákům pomohl. Představení dirigoval 27.03. Filip Urban.

Výkony šesti studentů operního zpěvu byly vynikající. Snad jenom drobnou výhradu je třeba mít k basovému partu Martina Kurka, v roli otce. Ve snaze hrát starého člověka je skoro stále v předklonu. Jistě se dá staroba herecky hrát i jinak. Ve skloněné pozici se dost špatně zpívá… Škoda, barva hlasu je hezká a zvládání prostoru bylo po herecké stránce velmi dobré.

Na rozdíl od minulosti, kdy opera – ani buffa nevyžadovala nějaké herectví, pohyb v mizanscéně, dnes je od zpěváka vyžadován herecký projev. Tuto funkci vedle příkladného zpěvu studenti zvládli až překvapivě dobře. Asi mají – určitě mají, výborné pedagogické vedení. Soprán vdavky chtivé Elisetty Barbory Ďubekové má krásnou barvu a v duetu se svou sestrou Carolinou v podání Anety Podacké Bendové zněl nádherně. Navíc, Carolina Anety byla obdařena takovým výborným hereckým projevem, že divák nevěděl, co víc obdivovat. Zda ten koloraturní lehký soprán, nebo výrazné herectví v tváři i v celém postoji těla. Aneta Podracká Bendová je vyspělá hotová zpěvačka.

Teta Fidalma Eli Our se svým mezzosopránem nádherně doplnila sestry, bojující o své nápadníky. Terceta těch tří ženských hlasů, to bylo to nejlepší ze skladatelovy partitury a zároveň to nejlepší z celé inscenace. Nádherně se to poslouchalo a uvědomil jsem si, že byl vynikající nápad (čí..?) inscenovat tuto buffo operu.

Texikář Paolino Tadeáše Janošeka je tenor lyrický, přesně naplňuje svou bázlivou zamilovanou postavu, a má hezkou barvu hlasu. Jen ta role současného taxikáře mi dost překážela, ale za to zpěvák opravdu nemůže. A hrabě Robinson? Robin Červinek svůj baryton využil, i když netuším, v čem a jak byla postava převedena do současnosti. (Chválabohu nebyla) Byl to prostě ve výrazu nakonec dobrosrdečný boháč, jaký se v takových buffo komediích musel vždy vyskytovat.

Na závěr tedy: komorní opera Il Matrimonio segreto, tedy Tajné manželství je i přes strašení převodu do současnosti, vynikající. Především v interpretaci vyspělých zpěváků, včetně jejich činohereckého vybavení. Profesionální divadla se mají na co těšit.

opera Tajné manželství (JAMU) JAMU recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy