Tomáš Klus se dal dohromady s Janáčkovou filharmonií, chystají desku i koncerty

Zpěvák Tomáš Klus chystá desku a víc než deset podzimních koncertů s Janáčkovou filharmonií Ostrava, s níž začal spolupracovat loni. Turné po republice, hlavně po krajských městech, by mělo začít v říjnu a pokračovat do konce roku, řekl ČTK Klus, který s kapelou minulý rok odehrál s filharmonií pět koncertů.

"V květnu s nimi budeme nahrávat desku," uvedl Klus. Samotného jej překvapilo, jak v aranžích Jana Lstibůrka, basového kytaristy Klusovy kapely, písně zní. "Říkal jsem si, tohle jsem fakt napsal, tak to je docela dobré," řekl. Většina podobných crossoverových projektů, v nichž se kříží žánry a styly, funguje podle Kluse tak, že filharmonie jen doprovází kapelu.

"Ale Honza to postavil tak, že já 90 procent písní zpívám pouze s orchestrem a aranže jsou přesně dělané jenom pro něj. Takže i lidé z orchestru jsou velmi nadšení, že si zahrají, že to není jen šmidlání do refrénu, protože to jsou vlastně úplně nové skladby," uvedl Klus. Nepůjde jen o skladby z loňské poslední desky Spolu, ale o průřez 17 písní ze zpěvákovy tvorby.

"Práce s filharmonií je strašně zvláštní. Člověk přijde na zkoušku a za dvě hodiny to má ten obrovský orchestr nazkoušené. Jsou to prostě mistři svého řemesla," uvedl. Loňské koncerty označil za fantastické, chodilo na ně úplně jiné publikum než na Klusovu kapelu.

"Já jsem z toho byl samozřejmě hrozně nervózní, protože je mi jasné, že je to úplně jiný šálek kávy - moje a klasická hudba. Ale myslím si, že tady k průsečíku došlo velmi dobře právě prostřednictvím Honzy Lstibůrka, který aranže udělal naprosto fantasticky," řekl.

Hudebník pracuje na nové desce, což považuje za nevýhodu. Když přijde do zkušebny a chce si třeba natrénovat písně ze starého repertoáru na nové koncerty, tak u toho většinou moc dlouho nevydrží. "Mě úplně nejvíc naplňuje tvorba, ten tanec múz okolo mě. Takže jsme v konstantním vznikání nové desky," uvedl Klus. Vydání nové desky připravuje na příští rok.

Související

Michael Žantovský

Žantovský zahájil kampaň za návrat do Senátu. Chce oživit odkaz Václava Havla

Symbolicky v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes zahájil kampaň za návrat do Senátu diplomat, překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Praze 5, kde po 18 letech znovu kandiduje, uctil minutou ticha památku obětí invaze vojsk někdejšího sovětského bloku, která v roce 1968 překazila demokratizační proces známý jako pražské jaro.

Více souvisejících

Tomáš Klus Hudba kultura Koncert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy