Vystoupí pražská filharmonie v Číně? O zrušení nemám oficiální rozhodnutí, říká pro EZ ředitel PKF – Prague Philharmonia

Ministr kultury Antonín Staněk jednal se svým protějškem v Číně. Podle slov českého ministra kultury mu v Číně "hrozili" zrušením vystoupení pražských kulturních institucí, vzhledem k politickým krokům radnice, kterých se měli zříci hudebníci z PKF - Prague Philharmonia. Na názor jsme se zeptali ředitele dotčeného orchestru.

Ředitel orchestru PKF – Prague Philharmonia, jehož vystoupení se měla kauza týkat věří, že se konflikt uklidní. "Pevně věříme, že jako subjekt reprezentující špičkové interpretační umění této země, jenž jede do Číny reprezentovat české kulturní tradice a představit čínskému publiku to nejlepší z české hudby, bude takto všemi stranami vnímán a podpořen," odpověděl na dotaz EZ ředitel Radim Otépka.

Podle vyjádření ministra kultury Antonína Staňka je potřeba čínské straně vysvětlit, že PKF není institucí zřizovanou městem Praha.

Ředitel Otépka by však byl raději, kdyby problém nebyl tak zpolitizovaný a šlo více o uměleckou podstatu. "PKF navazuje svým turné na vystoupení například České filharmonie či Národního divadla v Praze, které do ČLR cestují bez problémů. Věřme, že v této kauze nebude docházet k dělení institucí na státní a nestátní, že ze strany organizátorů nebudou kladeny žádné další podmínky ve smyslu politických prohlášení a že se vrátíme k samotné podstatě a poslání umění, a to lidi sbližovat, nikoliv rozdělovat," vymezil se zástupce orchestru.

Doposud také Radim Otépka neobdržel konkrétní zákaz vystoupení. "PKF – Prague Philharmonia do této chvíle neobdržela žádné oficiální rozhodnutí o zrušení podzimního turné v ČLR," uvedl pro EZ.

Konflikt tak v současnosti probíhá na politické úrovni, kdy se Číňané pokouší vytvořit nátlak na české politiky. Zareagoval i pražský primátor Zdeněk Hřib (Česká pirátská strana).

Využiji k tomu i kontakty, získané při mé nedávné cestě na Taiwan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 28. dubna 2019

Pirátský primátor připomněl svou nedávnou pracovní cestu na Tchaj-wan a nabídl alternativu v podobě vystoupení v jiných městech jihovýchodní Asie s nimiž má Praha blízké vztahy a nepodmiňuje vystoupení umělců politickými prohlášeními. 

Související

Více souvisejících

Hudba PKF - Prague Philharmonia Zdeněk Hřib Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Radim Otépka

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 49 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy