Česko je ve finále Eurovize. Sledovali jsme živě

Úderem deváté hodiny večerní začala každoroční populární pěvecká soutěž Eurovision Song Contest. V prvním semifinále se dnes v Tel Avivu utkali zástupci 17 zemí. Českou republiku na místě reprezentovala se skladbou Friend of a Friend indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým, která se probojovala až do finále.

23:15 - Vážení čtenáři. Online přenos končí. Děkujeme za pozornost a těšíme se na druhé semifinále, které odstartujeme ve čtvrtek ve 21:00.

23:09 - Do finále se probojoval i Island, San Marino a jako poslední Slovinsko.

23:08 - Česká republika je ve finále! Postupuje i Austrálie.

23:07 - Postupuje také Kypr, Estonsko. Zbývá pět míst, Česko zatím čeká.

23:06 - Výsledky jsou tady! Prvním finalistou je Řecko, dalším Bělorusko a Srbsko.

22:55 - Hlasování bylo ukončeno. Během sčítání hlasů diváci zhlédli průřez historií Eurovize. Soutěž se vysílá od roku 1956 a vzešly z ní takové hvězdy jako ABBA, Celine Dion, Loreen, Lordi a mnoho dalších světoznámých zpěváků, zpěvaček a kapel. Není bez zajímavosti, že se soutěže zúčastnil i Karel Gott.

22:47 - Hlasování se blíží do finále. Česko má velkou šanci postoupit.

22:36 - Diváci šílí. V mezičase při hlasování vystoupila Dana International, která vyhrála Eurovizi v roce 1998. Zazpívala píseň Bruna Marse Just The Way You Are.

22:27 - Moderátoři odstartovali hlasování. Diváci mohou posílat smsky svým favoritům, žádná země ale nemůže hlasovat pro svého zástupce. Návod jak hlasovat je dostupný na stránkách České televize nebo v oficiální aplikaci.

22:21 - Poslední soutěžící dnešního semifinále je Serhat s písní Say Na Na Na. Turecký rodák chce diváky zaujmout hitovkou připomínající 90. léta a podruhé v historii soutěže dostat svou zemi do finále.

22:18 - Řecká zpěvačka Katerine Duska vsadila po vzoru svých předchůdkyň na okázalé kulisy. Písní Better Love také dokázala, že její hlas má značné výšky i rozsah. 

22:14 - Portugalsko má po úspěšném roce 2017 opět ambice na výhru. Conan Osíris s písní Telemóveis znovu vsází na portugalštinu a po vzoru vítěze Salvadora Sobrala i on vsadil na pomalejší píseň se zajímavými melodickými prvky.

22:10 - Estonským zástupcem je Victor Crone s písní Storm. Od popu jsme se opět přesunuli k baladickým rytmům. 

22:08 - Dalším soutěžícím je Hatari s písní  Hatrið mun sigra. Islandští zástupci svou píseň přednesli ve svém rodném jazyce. Popovou píseň doplnil netradiční hrubý metalový hlas.

22:02 - Soutěž se sice jmenuje Eurovize, ale už dlouho se netýká pouze evropských zemí. Australská zpěvačka Kate Miller-Heidke vystoupila s poměrně netradiční písní Zero Gravity, která dávala důraz na vokály vzdáleně připomínající jódlování. Něco takového nevidíme v Eurovizi poprvé.

21:57 - Gruzijský zpěvák Oto Nemsadze zazpíval celou píseň Sul Tsin Iare ve svém rodném jazyce. Bojovnou až pochodovou píseň doprovázely ohnivé efekty.

21:53 - Belgii reprezentuje Eliot Vassamillet s písní Wake up. Píseň pro 19letého interpreta napsal Pierre Dumoulin, který stojí za úspěšným songem City Light zpěvačky Blanche, která se zúčastnila soutěže v roce 217.

21:48 - Srbská zástupkyně Nevena Božović zazpívala píseň Kruna převážně v srbštině. Zpočítku procítěná balada dostala později rockový nádech.

21:44 - Bělorusko nastoupilo s melodickou taneční písní Like It v podání zpěvačky ZENA. Dle reakcí diváků se ale zatím zdá, že Česko se řadí k těm lepším zemím.

21:39 - Maďarsko není v soutěži nováčkem, stejně jako Joci Pápai. Naposledy se Eurovize zúčastnil v roce 2017, do finále ale nepostoupil. Podaří se mu to letos s písní Az én apám?

21:33 - Do akce vyrazil český zástupce! Lake Malawi s písní Friend of a Friend zaujal netradičními světelnými kulisami. Držíme palce.

21:30 - Na pomalou notu vsadilo i Slovinsko. Zala Kralj & Gašper Šantl zazpívali ve svém rodném jazyce píseň Sebi. Jako jedna z mála skupin dnes nepoužila ani slovíčko anglicky.

21:27 - Polská skupina Tulia sází s písní Pali się více na tradiční východní hudbu a polský folklor. Zatím s nepopovou písní nejvíce vybočují z řady.

21:21 - Třetím v pořadí je slavný finský DJ Darude, kterému asistuje zpěvák Sebastian Rejman. Darude se proslavil především hitem Sandstorm. Píseň Look Away, s níž vystupuje dnes, sice odráží jeho zkušenosti v pozici dýdžeje, je ale stravitelnější pro širší publikum.

21:18 - Jako druhý soutěžící se představuje Černá Hora a skupina D-moll s baladickou písní Heaven. Píseň má o poznání méně tanečních prvků a tlačí více na romantickou notu za doprovodu typických černohorských melodií.

21:14 - Jako první vystoupila kyperská zástupkyně Tamta s melodickou elektropopovou písní Replay. Zaujala také černobílou světelnou show.

21:11 - Moderátory letošního ročníku jsou Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar a Lucy Ayoub. Bar Refaeli je světoznámou modelkou a s moderováním má bohaté zkušenosti.

21:09 - Jako vždy do finále automaticky postoupí zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace - tedy Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael. Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. 

21:05 - Druhé semifinále, v němž se utkají představitelé 18 států, se uskuteční 16. května a o dva dny později se uskuteční finále. Šanci na postup do finále Česko podle bookmakerů má, zde ale zřejmě skončí na jedné z posledních příček.

21:03 - Netta jako loňská vítězka otevírá letošní první semifinále písní Toy.

21:00 - Vážení čtenáři. Vítáme vás u přímého přenosu nejsledovanější nesportovní události na světě - pěvecké soutěže Eurovize. Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová. Izraelské pořadatelství nicméně od samého počátku budí spory související s palestinsko-izraelským konfliktem.

Související

Eurovision Song Contest 2019 (Foto:  Andres Putting)

Organizátoři Eurovize potrestali Island, dostal pokutu kvůli skupině Hatari

Organizátoři mezinárodní písňové soutěže Eurovize potrestali Island pokutou za chování skupiny Hatari při letošním ročníku akce, jejíž finále se konalo v květnu v Tel Avivu. Členové skupiny během vyhlašování výsledků rozvinuli transparenty v barvách palestinské vlajky s nápisem Palestina, což je podle regulí nepřípustná politizace soutěže. Informovala o tom agentura AFP.
Duncan Laurence (Foto: Andres Putting)

Příští ročník Eurovize bude v Rotterdamu, čeká se až 50 tisíc fanoušků

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se bude konat v květnu v Rotterdamu. Oznámila to dnes Evropská vysílací unie, informovala agentura AP. V letošním 64. ročníku klání zvítězil Nizozemec Duncan Laurenc, a jeho vlast tak získala právo uspořádat v roce 2020 populární soutěž, jíž se účastní i Česko.

Více souvisejících

Eurovision Song Contest 2019 eurovize

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy