Češi pro Srí Lanku: Benefiční koncert podpoří rodiny obětí teroristických útoků

Benefiční koncert Češi pro Srí Lanku na pomoc rodinám obětí dubnových teroristických útoků se uskuteční 1. června v kongresovém sále pražského hotelu Hilton. Vystoupí Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod taktovkou indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho a mezzosopranistka Markéta Cukrová. Minimální příspěvek na koncert pořádaný Českými centry je 700 korun. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

"Koncert je potvrzením, že nám Čechům není lhostejné, co se děje ve světě. Je vzpomínkou na ty, kteří v průběhu barbarských útoků ztratili život anebo byli těžce zraněni, a výrazem solidarity podpory srílanskému lidu v této těžké době," zdůraznil ministr zahraničí Tomáš Petříček, pod jehož záštitou se koncert Češi pro Srí Lanku odehraje.

Dirigent Dabashish Chaudhuri začne pochmurnou Elgarovou skladbou Nimrod a bude pokračovat přes Dvořákovy Biblické písně, které rovněž vyjadřují smutek. Jeho představení vyvrcholí Beethovenovou 7. symfonií. "Program koncertu jsem koncipoval tak, aby hudba směřovala od tragických událostí přes naději až do povznesení, protože věřím, že i po velkém smutku vysvitne nová cesta, po které lidé mohou jít dál," upřesnil Chaudhuri.

Na koncertu rovněž vystoupí mezzosopranistka Markéta Cukrová, která zahraje Dvořáka. Dále zazní hymny České republiky a Srí Lanky. Součástí večera bude také aukce vybraného uměleckého díla. "Kultura byla vždy silným prostředkem k šíření hodnot, které Česká republika sdílí," konstatoval generální ředitel Českých center Ondřej Černý. Více o programu na webových stránkách Českých center.

Na Srí Lance panuje napjatá situace od Velikonoc, kdy sebevražední atentátníci z řad místních muslimských radikálů zaútočili na dva katolické a jeden protestantský kostel a tři luxusní hotely. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Vyžádaly si kolem 400 obětí. Srí Lanka je převážně buddhistická země. Muslimové tvoří asi deset procent a křesťané zhruba 7,5 procenta z 22 milionů obyvatel země. Podle konzultanta srílanské vlády Marka Němce obranné složky na asijském ostrově týden po incidentu eliminovaly všechny podezřelé muslimské extremisty. "Letiště, infrastruktura, památky a hotely zůstaly plně funkční," dodal Němec.

Související

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) - kamera zachytila jednoho ze sebevražedných útočníků

Policie zatkla možného útočníka ze Srí Lanky

Zatčení Srílančana podezřelého z účasti na velikonočních útocích na Srí Lance dnes oznámila mezinárodní policejní organizace Interpol. Podle srílanské policie byl zadržen v Saúdské Arábii a vydán na Srí Lanku, informovala agentura AFP. Při útocích ve třech kostelech a třech hotelech tohoto ostrovního státu přišlo o život přes 250 lidí.

Více souvisejících

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) Koncert Hudba Praha

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 36 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. 

před 2 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Lidé na okupovaném Západním břehu Jordánu jsou vystavováni bezprecedentnímu krveprolití

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk v úterý požádal o zastavení prudce rostoucího násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu. Uvedl, že je "nepochopitelné", že od 7. října bylo na tomto území zabito více než 500 lidí, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy