Tomáš Klus se vydal na Říp. V novém videoklipu tepe společenské dění

Současné společenské dění inspirovalo písničkáře Tomáše Kluse k napsání nové skladby Chátrám, kterou vydává společně s videoklipem.

Text písně vypráví o pomyslném domě, jehož obyvatelé spolu stále častěji zapomínají mluvit a který chátrá. Klip natočil režisér Marek Štifter v prostředí historické budovy karlínské Invalidovny a u hory Říp. Píseň je nahrána v tempu 89 úderů za minutu (BPM), symbolicky k roku 1989 a letošnímu 30. výročí sametové revoluce. 

"Píseň Chátrám vznikla pod dojmem z demonstrací, kterých jsem se účastnil a ze kterých mám dobrý pocit především z toho důvodu, jací lidé se na nich potkávají. Sousedské vztahy v tom našem Domě nejsou tak zlé, jak se může zdát na internetu a v internetových diskusích. Spousta lidí je ohleduplných a zajímá se o dění na domovních schůzích, které jsou teď svolávány masově. Když jsem z jedné takové dorazil do našeho domova, tak jsem si sednul ve zkušebně a píseň napsal. Myslím si, že je opravdu potřeba, abychom se o náš Dům začali starat nejenom tím, že budeme opravovat opadané omítky, ale především bychom si měli ujasnit, jak má Dům vypadat a co má lidem, co okolo něj chodí, říct. A otevřít dialog ve všech jeho patrech," uvedl Klus, který se zúčastnil několika demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice a vystoupil i na zřejmě největší demonstrací od roku 1989 na pražské Letné, kterou organizoval spolek Milion chvilek.

Symbolický dům, o němž text Klusovy skladby hovoří, ztvárnily temná zákoutí a rozlehlé chodby kulturní památky Invalidovna, která se nachází v Praze-Karlíně. Za každým rohem se v domě v náznaku odehrává nějaký významný moment z novodobé české historie, například období nacistické nadvlády, komunistické lidové milice nebo události roku 1989. Na konci klipu se Klus i se členy své kapely objeví pod horou Říp.

"Žijeme v nejkrásnější zemi na téhle planetě, proto je škoda, abychom se nechali otrávit politikou a médii. To jsme chtěli ukázat i prostřednictvím klipu, že jsme šťastný národ a že zastávka našich předků na Řípu stála za to," podotkl režisér Štifter.

Klus se ke společenské situaci vyjadřuje delší dobu. Loni představil novou píseň Nedá se nic dělat, ve které se vyhraňuje proti premiérovi Babišovi.

Písničkář uvedl, že nebude hrát a vystupovat tam, kde organizátoři využijí peníze od premiéra Babiše, protože je podle jeho názoru "pro tuto společnost nebezpečný". Bojkot se týká i médií společnosti Mafra, kterou Babiš dříve vlastnil a poté převedl do svěřenského fondu. Kluse v jeho aktivitách podpořili mimo jiné Jiří Macháček z kapely Mig 21 a Matěj Ruppert z Monkey Business.

Související

Michael Žantovský

Žantovský zahájil kampaň za návrat do Senátu. Chce oživit odkaz Václava Havla

Symbolicky v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes zahájil kampaň za návrat do Senátu diplomat, překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Praze 5, kde po 18 letech znovu kandiduje, uctil minutou ticha památku obětí invaze vojsk někdejšího sovětského bloku, která v roce 1968 překazila demokratizační proces známý jako pražské jaro.

Více souvisejících

Tomáš Klus Hudba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy