Kdo zářil na letošní Grammy? Jedna z cen putuje i do Česka

Los Angeles - V americkém Los Angeles byly rozdány prestižní americké hudební ceny Grammy v hlavních kategoriích. Jedna z udělených cen putuje i do Česka, získali ji Markéta Irglová s Glenem Hansardem v kategorii muzikál za album Once.

V nejprestižnější kategorii album roku byla úspěšná skupina Mumford & Sons, která si Grammy odnesla za album Babel. V kategorii píseň roku si "gramofónek" odnáší nezávislá popová kapela Fun. za skladbu We Are Joung.

Britská zpěvačka Adele, která ovládla minulý ročník Grammy, si i letos odnáší ocenění za nejlepší popové sólové vystoupení za Set Fire to The Rain.

Grammy za nejlepší popové album si odnesla zpěvačka Kelly Clarksonová za album Stronger.

Velký comeback zaznamenal zpěvák Justin Timberlake, když se objevil na jevišti a za nadšeného jásotu zazpíval svou v lednu překvapivě vydanou píseň Suit & Tie. Timberlake, který se v minulých letech téměř výhradně soustředil na svou hereckou kariéru.

Grammy získala i popová ikona z 60. let Paul McCartney. Pro bývalého "Brouka" je to už 15. Grammy, tentokrát ale poprvé sólová.

Šéf Grammy Neil Portnow na serveru ihned.cz odpověděl na otázku, kdo rozhoduje o udělení ceny Grammy: "Akademie má dvacet tisíc členů, z nichž asi dvanáct tisíc splňuje podmínky pro to, aby mohli hlasovat při udílení cen. Jsou to ti, kteří se živí jako profesionální muzikanti, během určité doby natočili určitý počet desek a tak dále. Než ale vůbec k hlasování dojde, někdo – a to jsou většinou dobrovolníci, mezi jaké jsem kdysi patřil i já – musí vytvořit hlasovací kategorie. Což letos znamenalo projít více než sedmnáct tisíc vydaných desek a roztřídit je do jedenaosmdesáti hlasovacích kategorií podle žánrů a stylů. Výsledky prvního kola byly oznámeny 5. prosince a během uplynulých dvou měsíců jsme museli vymyslet celý přenos a oslovit muzikanty, kteří v něm budou účinkovat."

Ocenění je udělováno od roku 1958, v současnosti ve sto deseti kategoriích napříč hudebními žánry. Právem proto patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. Je považováno za hudební ekvivalent filmových cen Oscar.

 

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Grammy Markéta Irglová

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy