Co nadělovali Beatles k Vánocům? Dnes je to už půl století

Londýn - Přesně před touto dobou u některých dveří v britských městech zazvonil poštovní doručovatel se zvláštní zásilkou. Chtělo to splnit jen dvě podmínky: museli jste být fanoušky Beatles a tuto skutečnost stvrdit členstvím v jejich oficiálním Fan clubu.

Splnili jste tyhle dvě maličkosti? Pak jste z obálky mohli vydolovat zvláštní přání liverpoolské čtyřky, jehož originalita spočívala v tom, že bylo vytvořeno speciálně pro nadcházející vánoce, nebylo uvedeno na žádné jiné gramofonové desce a nedalo se nikde koupit. Počet těchto sedmipalcových flexidisců byl přísně limitován číslem členů oficiálně uznaného Fan clubu Beatles. A co si John, Paul, George a Ringo na oné první vánoční desce pro své příznivce připravili? Různé verze koledy Good King Wenceslas, pár zdravic a nakonec žertovný popěvek Rudolph The Red-Noses Ringo. Nahrávku tehdy pořídil (stejně jako další dvě v následujících letech) Norman Smith.

Zdroj: YouTube

TRADIČNÍ HUMOR

Podobné dárky Beatles chystali pro své oficiální fanoušky i po další roky. Jestliže koncepce prvních vánočních desek vzešly z iniciativy Tonyho Barrowa, bývalého novináře působícího pod titulem The Disker (a v letech 1962-1968 tiskového mluvčího Beatles), později se projevila hravost Beatles naplno a zvláště v letech 1965-1967 si dostatečně vyhráli. Desky, jejichž stopáž činila od pěti do osmi minut byly směsicí veselých improvizací, občasného Lennonova sarkasmu a různých variant na vánoční témata, objevila se tu také zvláštní verze písničky Yesterday, ovšem tentokrát ve formě a capella, bez obvyklého smyčcového doprovodu. Na některých deskách členové Fab Four odpovídali na imaginární dotazy, například na otázku položenou Paulem: „Kam byste se uchýlili, kdybyste neměli žádné fanoušky?" John odvětil: „Napadá mě jedině armáda...". Jediným hostem v historii všech devíti vánočních desek byl herec Victor Spinetti, který si s Beatles zahrál ve filmech A Hard Day's Night, Help! a Magical Mystery Tour. U některých desek se dokonce členové skupiny podíleli na výtvarných návrzích obalů, ať to byl Paul (1966) nebo Ringo (1969).

CELKEM SEDMKRÁT

Od roku 1968 už bylo i na těchto tradičních vánočních pozornostech pro fanoušky vidět, že Beatles spolu komunikují méně a méně. Náhodné fragmenty v případě dvou posledních desek zkompiloval britský DJ Maurice Cole (známější pod pseudonymem Kenny Everett), čímž se také uzavřela řada Vánočních disků pro fanoušky. Ti nejšťastnější měli v ruce sedm exemplářů:

Zdroj: YouTube

The Beatles Christmas Record (1963)

Another Beatles Christmas Record (1964)

The Beatles'Third Christmas Record (1965)

Pantomime (Everywhere It's Christmas) - (1966)

Christmas Time (Is Here Again (1967)

The Beatles' Christmas Record (1968)

Happy Christmas 1969 (1969)

Američané zdaleka neměli takové štěstí, jejich Fan Club vznikl až v roce 1964 a až do roku 1967 dostávali jeho členové pouze upravené zvukové pohlednice. Jedinou plnohodnotnou desku dostali američtí fanoušci Beatles příliš pozdě – po roce 1968, kdy jim přišla deska z předchozího roku (1967) šlo o tu poslední z roku 1969. Možná proto vznikla v roce 1970 souhrnná LP deska, na níž byly všechny předchozí nahrávky. Pod názvem THE BEATLES' CHRISTMAS ALBUM vyšla o vánocích 1970 (britský Fan Club vydal totožné LP, jen pod názvem FROM THEM TO YOU a s jiným obalem, podobným první vánoční desce z roku 1963), a není třeba podotýkat, že i tato deska se dostala jen k registrovaným fanouškům skupiny.

OFICIÁLNĚ STÁLE NEPRODEJNÉ

Je vcelku pochopitelné, že nahrávky byly středem pozornosti hudebních pirátů. V roce 1983 bylo zveřejněno, že by vánoční záznamy měly být vydány na společné LP desce, podobné té z roku 1970, ale určené pro volný prodej, ovšem právní zástupci Paula McCartneyho a Yoko Ono tuto snahu rázně a záhy utnuli. Jediný kratičký fragment se tak oficiálně objevil na B straně singlu Free As A Bird, šlo o tříminutový úryvek z desky Christmas Time (Is Here Again).

Zdroj: YouTube

Přesná čísla fanouškovské základy se nezveřejňovala, ale i přes nemalý počet členů se dnes jedná o stále vzácnější rarity, proto je téměř nemožné je sehnat – majitelé je střeží lépe něž pověstné oko v hlavě. Čas od času se objeví na některé internetové aukci, ale jejich cena stále více šplhá vzhůru. Jestliže se na začátku tohoto století držela hranice 500 liber za desku, nyní už většinou překročila hodnotu jednoho tisíce. Jako vyvolávací cena. Málo platné, jedná se o ojedinělý artefakt, jehož padesáté výročí si o letošních vánocích připomínáme.

Související

Více souvisejících

Beatles The Beatles

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy