Aleš Brichta dnes oslaví 60. narozeniny koncertem ve Foru Karlín

Zpěvák a textař Aleš Brichta dnes oslaví své 60. narozeniny, které připadly na 9. srpna, koncertem ve Foru Karlín.

Mezi hosty budou Eva Pilarová, Kamil Střihavka, kapela Hattrick, Daniel Horyna, Doctor P.P. a další. Podle Brichty narozeninový koncert nabídne exkluzivní výběr z české rockové scény. Mezi hosty bude například frontman Olympiku Petr Janda, který si s oslavencem zazpívá duet Co hledá klaun.

Pilarová, dlouholetá Brichtova kamarádka, na koncertu vystoupí, přestože někteří její kolegové své různé akce kvůli úmrtí Karla Gotta odložili. "Respektuji Alešovo rozhodnutí nerušit narozeninový koncert, ale přiznám, že mi moc do zpěvu není," uvedla Pilarová pro deník Aha!

Brichta je absolventem pražské Vysoké školy ekonomické, oboru zahraniční obchod. Byl zakládajícím členem a frontmanem metalové skupiny Arakain, kterou po 20 letech, v roce 2002, po vzájemných neshodách opustil. Naposledy s Arakainem vystoupil v roce 2007 jako host k 25 letům existence kapely. Na své sólové dráze pak natočil řadu alb, první Růže pro Algernon v roce 1994. Stál také za hudebním fotbalovým projektem Hattrick a vystupoval v muzikálu Jesus Christ Superstar v roli Piláta. V roce 2008 ho posluchači Radia Beat zvolili v kategorii Osobnost do Beatové síně slávy.

O rok později vydal Brichta s kapelou ABband album Deratizer s kontroverzním textem titulní písně, která má podle některých lidí rasistický nádech. Skladbu s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizer" zkoumala policie. Nikoho neobvinila.

Také Brichtovo album z roku 2013 Údolí sviní se výrazně vyjadřuje ke společenskému a politickému dění. Například skladba Pan K. Lousek je otevřenou narážkou na Miroslava Kalouska (TOP 09). Brichta vystupuje jako příznivec předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Zatím Brichtovo poslední album Anebo taky datel je z roku 2015.

Související

Více souvisejících

Aleš Brichta

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy