Cenu Anděl získali Farna i Stypka. Vítězná Sněť vulgárně kritizovala OSA

V pražském Veletržním paláci se dnes rozdaly ceny České hudební akademie Anděl. Držitelkou V kategorii Sólová interpretka zvítězila Ewa Farna, v kategorii skupin uspěla kapela Mirai. Zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret. Slavnostnímu večeru se nevyhnul ani kontroverzní incident, při němž se skupina Sněť ostře vymezila proti Ochrannému svazu autorskému.

Hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Se čtyřmi nominacemi patřila mezi favority letošního ročníku cen. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Stypka pro album všechny písničky napsal a připravil. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl. Na úvod dnešního slavnostního vyhlášení v pražském Veletržním paláci Mirai zahráli píseň Vedle tebe usínám.

Zpěvák Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus. Letos členové České hudební akademie (ČHA) v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy.

V kategorii Rock získala Anděla skupina Sněť, která ale cenu nepřevzala. Jako důvod uvedla participaci Ochranného svazu autorského na soutěži. Následně dodala, že OSA je "zku***ná věc," čímž vyvolala v sále pozdvižení.

Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. I tentokrát ceny doplní multižánrová cena popularity, v níž o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu cen Anděl.

"Celkově je ve všech kategoriích nominováno 33 alb nebo písní různých žánrů od popu až po vážnou hudbu. Za pozorný poslech stojí každá z nich," uvedl předseda rady ČHA Honza Vedral.O držitelích cen Anděl od roku 1991 hlasují členové ČHA, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Od roku 1995 je vyhlašovatelem cen Anděl Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy