Lucie Bílá vydává nové album, podílel se na něm Marek Ztracený

Zpěvačka Lucie Bílá vydává osobně laděné album s názvem Ta o mně a cítí se jako "krásný a barevný podzim". Nahrávku provází klip k písni Mám ráda život, která ukazuje, že v jejím životě v současné době hraje velkou roli dobrá nálada a pohoda. Některé nové písně představí 10. prosince v pražské O2 areně na vystoupení, které bude předcházet vánočnímu turné.

"Já samozřejmě patřím mezi ty lidi, kteří si mysleli, že budou v roce 2000 mrtví na stáří. Ale najednou máme rok 2019 a stále tu jsem a je mi nádherně. A je mi možná nádherně také proto, že si uvědomuju, že už nejsem ani jaro ani léto, ale barevný, pestrý podzim. Podzim je krásný, klidný a vyrovnaný. Neznamená to, že se netěším na zimu, ale spěchat ke mě nemusí. Podzim je krásný," řekla ČTK zpěvačka.

Během tří let se vybíralo z více než čtyřiceti původních písní, z nichž následně producenti s Bílou připravili třiadvacet demonahrávek, ze kterých se nakonec na album dostalo 13 skladeb. Leitmotivem jejich textů je láska ve všech možných podobách a radost ze života. Autorem prvních dvou singlů z alba je Marek Ztracený. Jedná se o písně Mám ráda život a Protože, která původně vznikla jako dárek k narozeninám partnerovi Bílé Radkovi Filipimu.

"Hledala jsem ke spolupráci kolegy, které mám ráda a o kterých jsem doufala, že i oni mají rádi mě. Měla jsem jasnou představu, o čem a jak to chci zpívat, a na to jsem potřebovala někoho, kdo mě bude rád poslouchat a nebude mu vadit, když mu budu remcat do práce. A Marek Ztracený udělal přesně to, co jsem chtěla. Dokonce v textech použil moje slova, takže mám pocit, jako bych je napsala já," sdělila Bílá.

Dalšími autory na albu Ta o mně je dvojice Jan Vávra - Jana Infeldová ze skupiny Jananas, kteří se na nahrávce podílí písněmi 3 dny a Cirkus bude i textem k emotivní skladbě Domov, věnované mamince Lucie Bílé. O charitativních aktivitách Bílé vypráví jejich skladba Tenkou nití.

"Chtěla jsem písničku, která by vysvětlila, proč to vlastně dělám. A proč ty růžence, korálky a andělíčci. Když se mi v rukou něco tvoří a vidím výsledek, tak se mi v duši rozhostí klid, protože ráda věci dokončuji. Za získané peníze za své ručně dělané šperky a růžence kupuji invalidní vozíky," vysvětlila.

Bílá si ke vzniku alba pozvala i další nové spolupracovníky. Skladbu Nadechnout napsal a částečně i produkoval mladý zpěvák a skladatel Marcell, písničkou Léto přispěla slovenská zpěvačka Zuzana Mikulcová a skladbou Nevěřím Patricie Fuxová známá z vlastního projektu Vesna. Závěrečná ukolébavka Pojď klidně spát je výsledkem spolupráce Jany Kirschner a dalšího zástupce mladé generace, textaře Petra Soukupa. "Písnička od Jany je krásná a ona nazpívala demosnímek tak skvěle, že se mi to ani nechtělo přezpívat," podotkla Bílá.

Klip Mám ráda život natočila režisérka Tereza Kopáčová. "Ukazuje, že v mém životě velkou roli nyní hraje smích, dobrá nálada a pohoda. Dříve jsem pořád s něčím vnitřně bojovala. Teď už si ničím nekomplikuji život, neopakuji stejné chyby. Našla jsem si toho nejvhodnějšího partnera, neřeším hlouposti okolo a mám pocit, že to teprve teď mohu naplno rozbalit," prohlásila Bílá.

Zpěvačka mimo jiné hraje již 11.let Carmen, druhým rokem muzikal Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín, příležitostně spolupracuje s kapelou Arakain, se kterou zpívala na začátku své kariéry. Předchozí studiové album se stručným názvem Hana vydala před třemi lety.

Související

Českého slavíka letos získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát.

Českého slavíka 2022 získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si dnes ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
Divadlo, ilustrační foto

Do síně slávy zábavního umění vstoupil Ivo Šmoldas, porota ocenila i další známé tváře

Do Síně slávy zábavního umění byl dnes uveden publicista, redaktor, básník a nakladatel Ivo Šmoldas. Cenu v podobě zlaté divadelní masky převzal na odpolední ceremonii v pražském botelu Albatros. Umělecké sdružení Artes udělilo ceny Mistra zábavního umění také osmičce dalších umělců a umělkyň. O laureátech rozhoduje kolegium umělců, které čítá zhruba 350 členů.

Více souvisejících

Lucie Bílá Hudba kultura Koncert Praha Marek Ztracený

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy