Svaz autorů a interpretů vyzval rádia ke hraní české tvorby

Svaz autorů a interpretů (SAI) vyzval rádia, aby hrála více písně českých autorů a interpretů. Svaz žádá, aby v době omezení kvůli pandemii rádia změnila playlisty ve prospěch české tvorby. SAI se tak připojil k výzvě vydavatelských firem sdružených v České národní skupině Mezinárodní federace hudebního průmyslu a Platformě nezávislých vydavatelů.

"V současné době, kdy některá rádia hrají třeba jen deset až 15 procent české tvorby, odchází díky tomu neúměrně velké procento odměn do zahraničí. Teď máme možnost to změnit a podpořit naši domácí scénu. Hudební průmysl a celá kultura jsou jednou z nejohroženějších oblastí v současné době karantény, která znamená nejen stop na tři měsíce, ale na mnohem delší období, kdy se nebude moci koncertovat, ani nahrávat a tvořit," píše SAI.

Podle SAI například Český rozhlas (ČRo) Radiožurnál nasazuje 80 procent zahraniční hudby. Mluvčí Jiří Hošna již dříve sdělil, že ČRo vždy výrazně podporoval a podporuje českou hudbu ve všech svých stanicích. "Regionální stanice ČRo mají ve svém vysílání až 75 procentní podíl české hudby a například stanice Dvojka setrvale hraje nejméně polovinu českých písniček," uvedl.

Nejposlouchanější rádio Impuls má podíl české hudby ve vysílání kolem 65 procent a podle mluvčí Kateřiny Zittové dává prostor českým interpretům v živých koncertech s názvem Živááááky Rádia Impuls.

SAI upozornil, že hudebníci a interpreti dávají práci dalším profesím, jako jsou vydavatelé, producenti, manažeři, nahrávací studia, promotéři, kulturní domy, pronajímatelé zvukové a vizuální techniky, zvukaři, osvětlovači, reklamní agentury, prodejci vstupenek, ale také prodejci nápojů, stánkaři, restaurace a hotely.

"Těchto profesí je víc než 100 a jsou všechny přímo či nepřímo napojeny na úspěšné turné, festival, videoklip, nebo samostatný koncert interpreta. Zrovna tak státní a městské kasy získávají velké peníze z koncertů, z parkovného a služeb, které je pro návštěvníky větších akcí nutné zajistit," napsal svaz.

Cílem SAI je zlepšovat podmínky pro tvorbu, chránit vytvořená díla a zlepšovat povědomí veřejnosti o hudebních právech a ochraně duševního vlastnictví. U jeho založení v roce 1990 stáli Zdeněk Rytíř, Ladislav Kantor, Michal Horáček, Antonín Matzner, Václav Neckář, Petra Janů a mnoho dalších muzikantů. Prvním předsedou byl zvolen Michael Kocáb. Během 30 let SAI zastupoval profesionální hudebníky, autory a interprety a byl spoluzakladatelem společnosti Intergram a spolupracovníkem Ochranného svazu autorského (OSA).

Související

Věra Jourová

EU by mohla pomoci zřídit rádio, které bude vysílat do Ruska, naznačila Jourová

Do Ruska by z některé z blízkých zemí Evropské unie mohla šířit objektivní a pravdivé informace nová rozhlasová stanice. Novinářům to dnes řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která se v současnosti snaží vznik rádia zorganizovat. EU by podle ní měla dělat více, aby se úspěšně vyrovnala s dezinformacemi a propagandou šířenými z Moskvy v rámci ruské agrese na Ukrajině.

Více souvisejících

rádio Hudba OSA (Ochranný svaz autorský) Svaz autorů a interpretů (SAI) Český rozhlas

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy