Jak zní jazz 21. století? Už ve středu se v klubu Jazz Dock odehraje finále soutěže Jazzfruit

Finále čtrnáctého ročníku soutěže Jazzfruit pro mladé jazzové i jazzem inspirované kapely ze střední Evropy se uskuteční již tuto středu 27. září v klubu Jazz Dock od 19.00 hodin. Vítězem letošního ročníku se může stát německá formace Searching for Home, polská skupina Ninja Episkopat nebo ostravská písničkářka Nika, která je zároveň vítězkou v kategorii Junior. O prvenství rozhodne nejen odborná porota, ale i samotní návštěvníci koncertu. Finálový koncert v Jazz Docku zakončí výherce minulého ročníku, polské Marcin Pater Trio.

Soutěž Jazzfruit je otevřena široké paletě jazzových stylů a je příležitostí pro mladé hudebníky věnující se jak tradičnímu jazzu, tak nejrůznějším crossoverům otevírajících jazz dalším hudebním vlivům. Soutěž pořádaná festivalem Mladí ladí jazz byla vyhlášena ve dvou kategoriích – české a mezinárodní. 

„Ambicí soutěže Jazzfruit je představit každoročně ty nejtalentovanější mladé skupiny z Česka i ze zahraničí, které se věnují tradičnímu jazzu, ale rovněž originálně posouvají jeho hranice. Velmi nás těší narůstající zájem kapel o účast v soutěži. V letošním roce se přihlásilo 72 kapel, což je o necelých 30 více než minulý rok,“ říká Jan Gregar, ředitel pořádajícího festivalu Mladí ladí jazz. Do soutěže se mohly hlásit kapely z Česka, Německa, Polska, Slovenska, Rakouska a letos poprvé i z Maďarska. O složení finálového koncertu rozhodla porota, v níž zasedli hudební dramaturgyně a promotérka Barbora Šubrtová, skladatel, kytarista a producent Igor Ochepovsky, šéfredaktor magazínu Frontman.cz a nezávislý PR manažer Zdeněk Neusar, ředitel Jazzclubu Tonne v Drážďanech Steffen Wilde a hlavní dramaturg festivalu Mladí ladí jazz Adam Kaňa. Tato porota také rozhodne o vítězi 27. září. 

První z finalistů soutěže Jazzfruit, skupina Searching for Home, se vyznačuje jedinečným zvukem na pomezí jazzu, funku, popu a world music, silnými melodiemi, pestrými aranžemi i improvizací. Kapelu tvoří talentovaní muzikanti z celého Německa, kteří studovali na hudebních univerzitách v Berlíně, Stuttgartu, Lipsku a Drážďanech a spolupracovali s řadou špičkových umělců jako jsou Max Mutzke, Milan Svoboda nebo Samuel Rösch. Své loňské album „Hidden Errors“ kapela natočila v legendárních Bauer Studios v Ludwigsburgu a podílel se na něm i známý jazzový pianista Hannes Stollsteimer. Členy Searching for Home jsou Lina Ida Wutzler (zpěv), Johannes Kellig (elektrická baskytara), Jeremias Wagler-Wernecke (elektrická kytara), Hakim Azmi (klávesy), Florian Anger (bicí), Hannes Weidauer (trubka), Markus Rethberg (saxofon) a Johann Giesecke (trombon).

Polští finalisté Ninja Episkopat se označují jako „nemanželské dítě pandemie, sociálních médií a všeobjímající nudy, kterou jsme zažívali v roce 2021“. Trio ve složení Mojżesz „Moses“ Tworzydło (kytara), Alex Clov (saxofon) a Patrycja „Paczi“ Wybrańczyk (bicí) vytváří fúzi elektroniky, současné a improvizované hudby a v jejím projevu se mísí jemnost i primitivismus. Skupina má za sebou koncerty na mnoha pódiích v Polsku i účast na slavném festivalu Soundrive v Gdaňsku.

Vítězka domácí kategorie Junior, Veronika Boráková alias Nika, je jednadvacetiletá zpěvačka a skladatelka, která na jaře loňského roku vydala uhrančivý debut „Flesh & Soul“. Absolventka Janáčkovy konzervatoře v oboru skladba ve své tvorbě osobitě zpracovává žánry jako jazz, pop, folk i alternativa. Její texty se vyrovnávají s širokým spektrem témat od osobních vztahů přes přetvářku a manipulaci až po fyzické a psychické násilí. Nika hraje od čtyř let na klavír, první skladby začala psát v šesti, ovlivnil ji rock, syntézy jazzu i klasická hudba. Letos vystoupila na festivalu Colours of Ostrava a její doprovodnou skupinu tvoří bubeník Jonáš Bjolek, klavírista Pavel Duda a baskytarista Nicolas Gatto.

Finálove soutěže Jazzfruit v klubu Jazz Dock uzavře vystoupení loňského vítěze, formace Marcin Pater Trio. Založil ji absolvent hudební akademie v polských Katovicích, vibrafonista Marcin Pater, jehož spoluhráči jsou Mateusz Szewczyk (kontrabas, baskytara) a Adam Wajdzik (bicí). Trio má za sebou vystoupení na prestižních polských i mezinárodních jazzových festivalech v Evropě i v Asii a vítězství v soutěžích Sibiu Jazz Festival nebo Jazz nad Oddrą.

Za dobu existence soutěže se na prvních místech předchozích ročníků umístili třeba Igor Ochepovsky (CZ), Nicola Guida (IT), Ľubomír Gašpar Cimbal Project (SK), Silva Šírová Sextet (CZ), D.A.S. Trio (HU), Jay Delver (CZ), Uthando (CZ), nebo naposledy Marcin Pater Trio (PL).

Festival Mladí ladí jazz nabízí po celý rok koncertní sérii zahraničních i domácích hudebníků, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Každoročně také pořádá Open air na Karlově náměstí v Praze k oslavě mezinárodního dne jazzu a letos poprvé nabídne 28. října v Holešovické tržnici nový festivalový formát Mladí ladí FEST, na kterém mimo jiné vystoupí jeden z nejvýraznějších britských hudebníků Alfa Mist, americký baskytarista a držitel Grammy MonoNeon nebo zpěvačka Yarah Bravo.

skupina Searching for Home JazzDock

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy