JazzFestBrno: Hvězdná Samara Joy, klubový vibe, i mezinárodní den jazzu s Emmetem Cohenem

Koncem dubna se po celém světě slaví mezinárodní den jazzu. V Brně ale budou slavit díky festivalu JazzFestBrno nejen poslední dubnový den, ale po celý měsíc. V rámci nové klubové řady Club Life zahraje již 9. dubna ve stylovém prostředí Cabaretu des Péchés v české premiéře americké trio New Jazz Underground, které spojuje virtuozitu, improvizaci a energii s humorem. S čerstvou Grammy jako jedna z největších hvězd světového jazzu přijede 13. dubna do již vyprodaného Sono Centra americká zpěvačka Samara Joy. 

18. dubna se pak opět v Cabaretu des Péchés společně představí americká zpěvačka Gretchen Parlato a beninský kytarista a zpěvák Lionel Loueke s repertoárem, v němž se snoubí pop a jazz s latinou, R&B a afrobeatem. Řadu Club Life pak pro první polovinu letošního roku uzavře 21. dubna americký klavírista a klávesista Julian “J3PO” Pollack se svým triem, které fúzuje elektroniku, syntezátory, samply a lo-fi beaty. Jazzový duben pak v Brně vyvrcholí oslavami mezinárodního dne jazzu 30. dubna, které obstarají v CED - Huse na provázku americký pianista Emmet Cohen se svým triem a Kravchenko Clees Duo ukrajinské zpěvačky Kateryny Kravchenko a lucemburského vibrafonisty Arthura Cleese. 

Amerického trio New Jazz Underground tvoří dvacátníci Abdias Armenteros (saxofon), Sebastian Rios (kontrabas) a TJ Reddick (bicí), kteří se setkali na slavné a prestižní Julliard School, kde tuto kapelu založili v období pandemie koronaviru. Nemožnosti hrát v klubech se ale nelekli a začali vystupovat na ulicích či v parcích. Zároveň si založili YouTube kanál, na kterém oslovili dva miliony diváků. „Jejich hudba swinguje i bluesuje v jazzové tradici, je ovšem postavena na ryze současné improvizaci a hlavně mladistvé energii. Navíc názvy jejich skladeb navíc napovídají, že kromě skvělé hudby si s nimi užijeme i spoustu zábavy,” přibližuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Zpěvačka Samara Joy nadchla diváky poprvé v roce 2022 na festivalovém koncertě v Tišnově. „Od té doby kariéra mladé newyorské zpěvačky doby nabrala raketovou rychlost. Se třemi Grammy se vyšvihla v pouhých čtyřiadvaceti mezi smetánku jazzového zpěvu. Sama je interpretkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba,” říká Spilka.

Sedmačtyřicetiletá americká zpěvačka Gretchen Parlato patří mezi nejoceňovanější jazzové zpěvačky střední generace. O tři roky starší kytarista a zpěvák Lionel Loueke je původem z Beninu, student pařížské konzervatoře a bostonské Berklee. Oba se potkali v roce 2001 během studií na Thelonious Monk Institute of Jazz v Los Angeles. „Začali jsme spolu hrát víc a víc. Bylo mi jasné, že jsme propojeni,“ říká Loueke. Vzájemné hostování se opakovalo ještě několikrát, teprve loňské album Lean In, na němž je doprovodili vrcholní jazzoví profesionálové, ukázalo naplno možnosti dua a bylo nominováno na Grammy za loňský rok.

Sérii Club Life pak pro první půlrok uzavře americký klavírista a klávesista Julian “J3PO” Pollack se svým triem, které fúzuje elektroniku, syntezátory, samply a lo-fi beaty. J3PO patří  mezi největší syntezátorové mistry dneška. Newyorský Timeout o něm napsal, že „vyvažuje virtuozitu s něhou“. Už ve dvaceti letech měl Julian Pollack na kontě dvě alba s klavírním triem. Prostředí New Yorku ale jeho zájmy soustředily také na elektroniku, hip hop a soudobé jazzové fúze. V roce 2019 obohatil svoje občanské jméno přezdívkou J3PO a vydal album Small Plates, které úplně převrátilo jeho dosavadní rukopis. „Elektronika, syntezátory, samply, lo-fi beaty, skladby sahaly od syrových elektronických struktur až po ty sofistikované označované jako „jazztronica future house“, přibližuje jeho styl publicista Ondřej Bezr. 

Oslavy mezinárodního dne jazzu 30. dubna obstarají v CED - Huse na provázku americký pianista Emmet Cohen se svým triem a Kravchenko Clees Duo ukrajinské zpěvačky Kateryny Kravchenko a lucemburského vibrafonisty Arthura Cleese. „Emmet Cohen ve svých třiceti třech letech stihl udělat pro jazzovou scénu víc, než zástupy jiných,” zdůrazňuje Vilém Spilka. Založil totiž videostream s mnoha milionovou sledovaností Live from Emmet’s Place, kde týden co týden se svým triem hrál jazz a hostil zajímavé další muzikanty, jak starší generace, jako je Joe Lovano, nebo nové objevy, mezi nimiž byla třeba Samara Joy. Duo s lucemburským vibrafonistou Arthurem Cleesem je pro Katerynu Kravchenko v současné době nejkomornější projekt, kterému se věnuje a pro který skládá své písně. „Je to pro mě prostor pro experimenty. Píšeme spolu hudbu a zkoumáme barvy naší neobvyklé kombinace nástrojů – vibrafonu a zpěvu,“ říká polovina dua.

Výjimečný jazzový program bude v Brně pokračovat i v květnu. Nejprve legendární americká formace Snarky Puppy, pětinásobní držitelé Grammy, zahraje na jediném tuzemském koncertě 1. května v Brně v rámci turné, na kterém oslaví dvacet let od svého založení. Držitel Grammy za desku Impressions Chris Botti, nejen Stingův dvorní trumpetista, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd, přiveze 12. května do Brna vlastní kapelu pohybující se na hraně R´n´B, jazzu, funku a gospelu. První polovinu letošního ročníku festivalu JazzFestBrno pak zakončí 2. června v CED - Huse na provázku tradiční Slavnosti synkop. Tentokrát poprvé s česko-americkým programem, rozděleným půl na půl: Immanuel Wilkins, Kassa Overall, 2in2out a Limbo.

Emmet Cohen Festival JazzFest Brno Samara Joy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy