Koncert za konec války na Ukrajině dnes nabídne Brittenovo Válečné rekviem

Pražský filharmonický sbor (PFS) pod taktovkou dirigenta Lukáše Vasilka dnes v Rudolfinu přednese na Koncertě za konec války na Ukrajině Válečné rekviem britského skladatele Benjamina Brittena. 

Rozsáhlá Brittenova kompozice, reagující na druhou světovou válku, je považována za ikonické dílo 20. století. Uvedením monumentálního vokálně-instrumentálního díla chce PFS poukázat na stále trvající vojenský konflikt na Ukrajině. Od začátku ruské invaze uplyne 24. února jeden rok.

Sólových partů se ujmou sopranistka Susanne Bernhardová, tenorista Kyle van Schoonhoven a barytonista Arvid Fagerfjäll. Part chlapeckého sboru nastudují členové Dětského pěveckého sboru Radost Praha. Koncert v přímém přenosu odvysílá Český rozhlas Vltava a ukrajinské rádio Suspilne.

"Jakmile se usadilo únorové datum koncertu, hned jsme se rozhodli propojit ho se situací na Ukrajině. Všichni máme v živé paměti události loňského roku a mimořádně silnou atmosféru večera, který PFS věnoval Ukrajině bezprostředně po jejím napadení Ruskem. Uvedení Válečného rekviem jsme však začali plánovat dlouho před tím, než se ukázalo, jak symbolické bude jeho vyznění v těchto dnech. Je to ikonické hudební dílo 20. století, memento dvou světových válek, stejně jako všech dalších válečných konfliktů, které si vyžádaly nespočet lidských životů," uvedl ředitel PFS David Mareček.

Britten, jenž proslul především jako operní skladatel, zkombinoval ve svém Válečném rekviem liturgický text s anglickými verši. Ty pocházejí z pera důstojníka britské pěchoty Wilfreda Owena, který padnul na západní frontě jen několik dní před koncem první světové války. Umělecká náročnost a enormní nároky na provozovací aparát jsou důvodem, proč se jedna z Brittenových nejslavnějších skladeb uvádí jen zřídka. Premiéra Válečného rekviem se uskutečnila v květnu 1962 u příležitosti vysvěcení znovupostavené anglikánské katedrály ve městě Coventry, zničené bombardováním za druhé světové války.

Související

Více souvisejících

Rudolfinum Praha Pražský filharmonický sbor válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy