Jaká dobrodružství přinese letošní Noc s Andersenem?

Ostrava - Letos proběhne již 16. ročník, malými i velkými čtenáři milované, Noci s Andersenem. Kromě klasického nočního čtení pohádek v knihovnách, si Divadlo Jiřího Myrona v Ostravě připravilo pro malé nadšence program právě v divadle, při kterém zažijí jedinečné dobrodružství.

Noc s Andersenem je akce, která bojuje o zájem dětí a dětské čtenářství. Tento projekt vznikl v roce 2000, kdy se jednalo pouze o oslavu Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví 2. dubna u příležitosti narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Noc s Andersenem spočívá v tom, že je pro děti připraven speciální noční program, při kterém jim jsou předčítány pohádky, účastní se lampionových průvodů nebo sázejí stromky na počest Andersonovi.

Každý ročník má své jedinečné téma, které se zaměřuje většinou na určitého  dětského spisovatele, který má v daném roce výročí narození. Letos je to Martin Martinec a jeho kniha Expedice z pohlednice. Nápad pořádat Noci s Andersenem si během let osvojily desítky knihoven nejen u nás, ale i na Slovensku a vznikla tak akce, kterou v dnešní době podporuje i řada známých osobností jako je Marek Eben či Zdeněk Svěrák. 

K boji o děcké čtenářství se již podruhé přidává Ateliér pro děti a mládež ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským (NDM). Na pátek 1. dubna připravili pro dvacet dětí ve věku od 6 do 10 let v Divadle Jiřího Myrona pohádková noc. Na děti čeká noční dobrodružství v podobě her a soutěží, vše podkreslené příběhem Malé mořské víly. Právě tato Andersonova pohádka v tomto roce oslaví 180. výročí od svého napsání.

„Naše Noc s Andersenem ovšem nebude filmová, ale ryze divadelní – děti budou mít možnost navštívit zákulisní prostory divadla, do kterých se běžný divák dostane pouze zřídka: zkušebnu, baletní sál, jeviště... Také si vyzkouší, jaké to je nocovat ve foyeru divadla ve vlastním spacáku," uvádí divadelní lektorka Tereza Strmisková.

K tomu, aby vaše dítě zažilo noc plnou neočekávaných překvapení je nutno zaslat přihlášku zašlete přihlášku, protože kapacita akce je omezena Přihlášku a více informací naleznete  na: www.ndm.cz v sekci Ateliér. Program připravují divadelní lektorky a herci NDM, ale také studenti oboru kulturní dramaturgie a herci NDM.

Noc s Andersenem začíná 1. dubna ve 20 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Více informací o tom, jak se zapojit do Noci s Andersenem v některé z knihoven ve vašem okolí naleznete na stránkách www.nocsandersenem.cz.

Související

Knihovna, ilustrační foto

Přístup k digitalizovaným knihovnickým dokumentům bude možný do konce června

Studenti, učitelé či vědci budou mít přístup k digitalizovaným dokumentům vybraných knihoven do konce června. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dohodl s předsedou Svazu knihkupců a nakladatelů (SČKN) Martinem Vopěnkou na uzavření licenční smlouvy. Stát nakladatelům zaplatí náhradu 80 milionů korun za neprodané knihy, které budou díky této dohodě dostupné on-line. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.
Knihovny

Blatný chce, aby knihovny mohly otevřít výdejní okna. Vládu o to požádali odborníci

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne na příštím jednání vládě, aby knihovny mohly otevřít výdejní okénka. Důležité je to především kvůli přípravě studentů na zkoušky. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Případné otevření knihoven by podle ní provázela opatření, jako třeba povinnost mít respirátor FFP2.

Více souvisejících

Knihovny Noc s Andersenem knihy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy