Brexit zasáhl i do literatury. Objevil se nový žánr, není zrovna optimistický

Odchod Británie z Evropské unie a nejrůznější společenské jevy, které s ním souvisejí, inspiroval v poslední době mnohé britské spisovatele. Média tak hovoří o novém literárním žánru. Proud dostal označení brex-lit a zahrnuje dystopické vize vycházející z úzkosti eurofilů, futuristickou satiru i hloubavější romány analyzující trhliny ve společnosti, píše agentura AFP.

Za rostoucí přehlídkou děl inspirovaných brexitem stojí začínající autoři i etablovaná jména jako Ali Smithová nebo Jonathan Coe. Některé příběhy jsou zasazeny do částí Británie, které literatura často přehlíží. Příkladem je východní Anglie v knize Missing Fay Adama Thorpea nebo region West Midlands v centrální Anglii, kde se odehrává velká část Coeova obsáhlého díla Middle England.

Jiní autoři uvádějí, že chtěli použít vyprávěcí postupy k tomu, aby zdůraznili napětí mezi různými skupinami obyvatel, které referendum o brexitu odhalilo. Jsou i tací, kteří v těchto pohnutých časech cítili potřebu vypsat se z hněvu.

"Brexit mě obrovským způsobem ovlivnil a kniha je do velké míry reakcí proti němu," řekl James Silvester o svém díle Blood, White and Blue. Autorovou manželkou je Slovenka pracující v britských záchranných složkách a od roku 2016 se potýká s nárůstem rasistických útoků. Silvester prý chce popostrčit Brity k zamyšlení nad "realitou brexitu, nad tím, co s lidmi dělá, jakou bolest způsobil a nadále způsobuje". Hlavní hrdinkou jeho knihy je česko-britská tajná agentka "bojující ve zmatku brexitu za zemi, která ji nenávidí".

"Musíme se alespoň pokusit pochopit lidi, kteří jsou na druhé straně jakýchkoli současných rozkolů. Mám obavy, že to neděláme dostatečně dobře," řekl Anthony Cartwright. Jeho dílo The Cut je rovněž zasazeno do regionu West Midlands a vypráví o dvou lidech pocházejících z různých prostředí, jejichž krátký romantický vztah skončí vzájemným nepochopením. "Romány dokážou popsat situaci, poskytnout jistý vhled do rozpoložení národa," myslí si Cartwright.

Zakladatel malého nezávislého nakladatelství Daniel Hiscocks uvádí, že v posledních letech se objevuje čím dál více návrhů spadajících do kategorie "poměrně temné dystopie nebo relativně čerstvé nostalgie". "Vidím to jako odraz toho, kam se stále častěji mají tendenci ubírat i hospodské debaty," řekl.

Podle autorky Amandy Craigové britští spisovatelé začali čtenáře opět nutit do toho, aby prožívali poměrně nepříjemné záležitosti a zamýšleli se nad nimi.

Amazing full window display of THE LIE OF THE LAND @Dauntbooks #HollandPark THANK YOU SO MUCH! @LittleBrownUK @Savoy67 RT pic.twitter.com/nIA4gqZeCV

— Amanda Craig (@AmandaPCraig) 2. února 2018

"Důvod, proč beletrie ztratila mnoho ze své síly je ten, že nás příliš málo dělá to, co dělali lidé jako (Charles) Dickens," řekla Craigová, která ve své knize The Lie of the Land popisuje krizi jednoho manželství a také méně viditelné síly ukryté za brexitem. "Myslím, že jsme ztratili ten smysl morálního poslání. Beletrie by měla přinášet pobavení, dojetí a potěšení, také by ale měla čtenáře přimět k zamyšlení," dodala.

Související

Více souvisejících

Brexit knihy Velká Británie spisovatelé kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy