Nový román Dana Browna je na světě. Bude církev opět protestovat?

New York - Milovníky tajemna, konspiračních teorií a spletitých příběhů čeká v úterý velký den: na pulty knihkupectví v desítkách zemí se dostanou první výtisky napjatě očekávaného nového románu Dana Browna s názvem Inferno (Peklo).

ydání "nového Browna" je pro nakladatelský průmysl událostí číslo jedna, protože tento autor kvůli masové oblibě prodává miliony výtisků. Řadí se tak třeba po bok J.K. Rowlingové a její série o Harrym Potterovi či E.L. Jamesové, která se svou erotickou trilogií trhá knihkupecké rekordy. Na den D se proto už měsíce připravují stovky lidí: zaměstnanci nakladatelství, knihkupci, překladatelé i tvůrci reklamních kampaní.

Román vyjde 14. května najednou celkem v šesti jazycích. Kromě angličtiny ještě například ve francouzštině, němčině, španělštině či italštině. Na překladech pracovalo 11 lidí v naprostém utajení a v podmínkách, které připomínají spíš práci válečných špionů. Překladatelé byli dva měsíce společně zavření v ostře střežené místnosti italského nakladatelství Mondadori v Miláně a museli podepsat slib mlčenlivosti, aby se sebemenší podrobnost ohledně zápletky nedostala na veřejnost ještě před vydáním.

Čeština pro vlastníka práv tak atraktivní není, a tak zdejší čtenáři budou muset na české vydání počkat až do podzimu, kdy se ho chystá vydat nakladatelství Argo.

Informací o dalším Langdonově dobrodružství je velmi málo a pečlivě je dávkuje sám autor. Ví se například to, že hlavní hrdina tentokrát bude vtažen do pátrání, jehož základem je první díl slavného eposu Danta Alighieriho.

Brown se před deseti lety proslavil díky celosvětovému úspěchu svého detektivního thrilleru Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód). Tato kniha (a následně i film) vyvolala ostré reakce ze strany katolické církve.

Opus Dei je v knize vykreslena jako vraždící sekta prahnoucí po moci. Autor především prostřednictvím svých hrdinů naznačuje, že Ježíš Kristus byl ženatý s Máří Magdalenou a že s ní měl potomka - a že Opus Dei a vedení katolické církve se celá staletí snaží tuto pravdu skrýt.

"Šifra mistra Leonarda přináší deformovaný obraz katolické církve," upozorňuje Opus Dei ve svém prohlášení. Kniha i film přitom nabízely podle Opus Dei možnost ukázat činnost této organizace i církve v pravém světle, například její charitativní práci v Africe.

Římsko-katolická řádová sestra Mary Michaelová například uspořádala na protest proti natáčení filmu „Šifra mistra Leonarda" v londýnské Lincolnské katedrále vigilii. Navíc obvinila místního kněze a ostatní, kteří jsou zodpovědní za tuto budovu patřící anglikánské církvi, z hříchu, protože berou úplatky. Filmový producenti darovali kostelu 100 000 liber po té, co vedení anglikánské církve ve Westminster Abbey v Londýně odmítlo vydat pro natáčení povolení.

Související

Více souvisejících

knihy spisovatelé

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy