Peklo a jiné destinace. Memoáry Albrightové letos patří k nejočekávanějším titulům

Nová kniha Madeleine Albrightové nabídne vzpomínky této bývalé ministryně zahraničních věcí USA na dobu po opuštění aktivní politiky. Pod názvem Peklo a jiné destinace ji letos vydá nakladatelství Argo v překladu Michaela Žantovského. Novinářům to dnes za nakladatelství řekl Richard Klíčník.

O politické historii posledních 20 let a o jejích protagonistech píše pražská rodačka a první žena na postu americké ministryně zahraničí "s humorem a optimismem", řekl dnes překladatel knižního titulu a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Knihu proto dnes Žantovský označil za "radostnou".

I v Peklu a jiných destinacích se Albrightová věnuje svým již tradičním tématům, upozornil Klíčník. Patří mezi ně demokracie, svoboda a lidská práva s důrazem na roli žen v současném světě.

I know it seems like we are in Hell, but hopefully my new book can transport you to other destinations — if only for an hour or two each day.#HellandOtherDestinations is out today in print, ebook, and audiobookhttps://t.co/9OVMcNYeEy

— Madeleine Albright (@madeleine) April 14, 2020

Autorka ve své sedmé knize věnuje prostor i vzpomínkám na rodnou zemi. Do pamětí jsou zařazeny pasáže se vzpomínkami na návštěvy Česka v posledních letech nebo pátrání po rodinné historii spjaté s holocaustem.

Albrightová je autorkou i dalších publikací jako pamětí Nejlepší ze všech možných světů, knihy Mocní a všemohoucí: úvahy o Bohu, Americe a mezinárodních vztazích či vzpomínkové knihy Pražská zima. Její dosud poslední česky vydanou knihou je Fašismus, v níž varovala před nedemokratickými principy a mimo jiné připomněla, že fašisté se mohou dostat k moci i prostřednictvím demokratických voleb.

Držitelka českého Řádu Bílého lva a americké Prezidentské medaile svobody v současnosti přednáší mezinárodní politiku, provozuje konzultační firmu a angažuje se ve veřejném dění.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová knihy USA (Spojené státy americké) Michael Žantovský Knihovna Václava Havla demokracie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy