Utubering 2018 je za námi. Co si o něm myslet?

REPORTÁŽ – V sobotu 5. května, přesněji po týdnu se skupinka YouTuberů přesunula z Prahy na brněnské výstaviště. I přes to, že se jednodenní festival Utubering konal paralelně s nejočekávanější jarní událostí Majáles, účast mladých nadšenců a jejich doprovodu byla veliká. Proto jsme se zaměřili na zachycení pohledu stran tvůrců a publika.

Psát o Utuberingu je poměrně složité, protože událost vyvolává rozporuplné reakce z řad lidí. Často je na něj nahlíženo jako na nekalý byznys profitující na dětech a jejich rodičích nebo jako na něco degradujícího, s čím by malá dušička neměla přijít do styku. Ostatní to buď tolerují nebo neberou na zřetel. 

Nabízí se tedy na první pohled úzkoprsá kritika. „Ale je třeba si uvědomit, že česká YouTubová scéna je dost mladá, protože jsou mladí i její tvůrci,“ řekl Patrik Kořenář z dua Zvědátoři, kteří rozebírají ve svých videích vědu a konspirační teorie. Pokud na událost zavítá někdo s estetickou sensibilitou zvyklý na vysoké umění, bude už v prvním momentě zklamán. Utubering je pro děti, pro „mediálně propíranou“ generaci Z, nikoliv pro starší, ti ostatně stejně skončí na Majálesu.

Děti se na další ročník těší už po jeho skončení, nezbývá jim nic jiného než se na sociálních sítích ptát, kdy a kde to bude. Organizátoři a sami tvůrci v současnosti sázejí více na Instagram než na Facebook. Mají tam možnost komunikovat přímo se svým publikem. Sice se občas objeví nějaký ten nenávistný komentář, ale i tak jej přebijí pozitiva. „Oni tím žijou. Baví se o těch hrách na kroužku. Fotka s jejich oblíbencem je pro ně čest,“ okomentovala současný stav matka Kateřina Volfová.

Tradiční pohled na současné technologie je takový, že se děti odklánějí od reálného života k Internetu, popř. k bavičům z obrazovky. Přestávají číst a zajímat se o dění okolního světa. I přes velké zjednodušení, je na tom něco k zamyšlení. „Musí se s těma dětma bavit, ukázat jim, že existují i jiné možnosti. Když má dítě volbu, tak nic jiného kromě internetu dělat nechce,“ řekla babička Marie Volfová. Někteří rodiče pak vidí řešení v zákazech, jsou nuceni pohlížet na YouTube jako na zlo. Na druhou stranu to není tak černobílé, přes YouTube se děti učí anglicky a hledají si slova, aby pochopili, o čem je dané video.

Další z mnoha pohledů na Utubering říká, že událost je pouze o podpisech a fotkách s internetovým oblíbencem. Bohatý program přichystaný organizátory toto tvrzení neguje. Návštěvníci se mohou bavit na čtyřech pódiích – hlavní Sherwood stage, Krokodýl stage, Gaming stage a ČEZ stage – každé je věnované jiné aktivitě a zaměření YouTubera. Pódium se netočí jenom kolem tvůrců videí, vystupují na něm i interpreti jako MIRAI, Pavel Callta nebo Sebastian. Přední český YouTuber MenT říká: „Nedoporučuju každou akci, mělo by to mít nějakou kvalitu. Mě se ta akce líbí. Jen lidi nejvíce zajímají fotky a podpisy.“ Podobně to okomentoval YouTuber Baxtrix, podle jeho slov na jeho program chodí jen zlomek lidí. Zbytek čeká před stánkem na podpis. „Nestíhám se věnovat všem,“ potvrdil Baxtrix.

Program neručí za to, že jeho návštěvnici jej využijí k čekání v několikahodinových frontách na podpisy. Na některé se ani nedostane. „Akce mi přišla nedomyšlená. Přijeli jsme až z Kolína, zaplatili čtyři tisíce za čtyři exklusive lístky a náš malý ani nedostal podpis. Kdyby aspoň uvedli od kdy do kdy se budou podepisovat. Takhle jsme nevěděli nic.“ řekl rozhořčený otec dvou dětí Martin Bělina. Děti jsou před svým oblíbencem nervózní, a tak jej většinou ani nepozdraví. Je to úplně něco jiného vidět svůj idol v pohodlí domova a ve skutečnosti.

Jaký je tedy osud dnešních YouTuberů? Každý z nich si je vědom toho, že tohle všechno jednou skončí. Diváci stárnou spolu s nimi a na scéně se objevují mladší tvůrci s mladším publikem. „V budoucnu se vidím v nějaké kreativě (kreativní studia – pozn. autora),“ řekl výše zmíněný YouTuber MenT. Jeho vrstevníci to vnímají obdobně.

Zde prezentovaná reportáž má sloužit jako zamyšlení nad samotnou událostí a jejími tvůrci. Zachytit toto téma ve své celistvosti je pro tento žánr téměř nemožné. Proto k tomuto fenoménu přistupujme střízlivě a nekritizujme na první dobrou.

Související

Utubering 2017 v Praze

Utubering 2018: Českoslovenští YouTubeři se po roce vrací na brněnské výstaviště

Brno - Už počtvrté v řadě připravily ty největší hvězdy českého i slovenského YouTube program pro své skalní fanoušky, kteří mají možnost strávit s nimi celý den a užít si zábavný program. Potkají se na Utuberingu, ojedinělé akci, která nemá v České republice obdoby. V Praze se setkání YouTuberů s obdivovateli uskutečnilo v sobotu 28. dubna v areálu PVA EXPO v Letňanech, v Brně to bude na výstavišti o týden později, tedy 5. května.
Po Praze se konal Utubering 2016 také v Brně (6.5.2016)

OBRAZEM: Utubering 2016 v Brně

Brno - Ve druhém ročníku chtěl festival navázat na vše dobré, co Utubering přinesl a dále vylepšovat jeho podobu. Prvním zásadním bodem je výrazné omezení kapacity samotné akce (na méně než polovinu úvodního ročníku), ale na oplátku kompenzované rozšířením festivalu na Moravu - do Brna. Bavili jste se?

Více souvisejících

Utubering veletrhy brno GoGo ment Baxtrix

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy