Rada ČT hledá nové členy, hlásí se i politici. Podívejte se

Praha - Na volná místa v Radě České televize, která letos doplní šest nových členů, se zatím přihlásilo 51 osob nominovaných příslušnými organizacemi a sdruženími. Do Rady Českého rozhlasu, v níž se obmění tři místa, to je zatím 31 lidí. Vyplývá to z neoficiálního přehledu, který ČTK poskytl předseda volební komise Martin Kolovratník s tím, že jména dalších kandidátů lze ještě očekávat.

Mezi uchazeči o účast v patnáctičlenné Radě ČT, která má nyní jedno místo neobsazené a dalším pěti lidem mandát končí, jsou i její stávající členové, mezi nimi předseda Milan Uhde, dále místopředsedkyně Dana Eklová nebo členové Radek Mezuláník a Antonín Bajaja. Mediálně známými osobnostmi pak jsou například bývalá moderátorka Eva Jurinová a televizní manažerka Kateřina Fričová. 

Mezi uchazeči o členství v rozhlasové radě se objevili například bývalý ředitel ČRo Olomouc Pavel Hekela, náměstek generálního ředitele Oldřich Šesták a ředitel ČRo Praha Jiří Vejvoda. Podle Kolovratníka jde o profesionály, kteří by rozhlasu "hodně pomohli". "Navíc prokazatelně nejsou spojeni s žádnou politickou stranou - a to je v mých očích hodně velké plus," uvedl. 

O místo uchází řada politiků. Například Dana Eklová, která je nyní místopředsedkyní rady a neúspěšně kandidovala za ODS v říjnových sněmovních volbách. Dále se mezi kandidáty objevila bývalá stínová ministryně KSČM Ivana Levá, exministr kultury v Klausově vládě Jaromír Talíř či exministr kultury a současný předseda rady Milan Uhde. Mezi nominovanými je také mluvčí Fischerovy vlády Roman Prorok nebo mluvčí tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, uvádí server iHned.cz.

Nové členy mediálních rad na výzvu předsedy Sněmovny Jana Hamáčka do konce ledna nominovaly příslušné organizace a sdružení, představující mimo jiné kulturní, regionální, sociální, zaměstnavatelské, náboženské či národnostní zájmy. Podle Kolovratníka je ale pravděpodobné, že Sněmovna stejně jako dnes ještě obdrží další jména poštou.

Kandidáty bude Sněmovna podle Kolovratníka volit tajnou volbou na březnové schůzi. Sněmovní volební výbor předtím zúží výběr kandidátů tak, aby na jedno volné místo v radách připadli tři kandidáti, z nichž bude posléze plénum Sněmovny vybírat. To znamená, že do Rady ČRo vybere devět kandidátů a do Rady ČT 18 kandidátů. 

Členství v Radě je neslučitelné s funkcí prezidenta republiky, poslance nebo senátora, člena vlády, soudce, státního zástupce, člena Nejvyššího kontrolního úřadu, člena bankovní rady České národní banky, s jakoukoli funkcí ve veřejné správě, s funkcí člena Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání, člena Rady Českého rozhlasu, člena Rady České tiskové kanceláře, s funkcí generálního ředitele Českého rozhlasu a s funkcí člena dozorčí komise České televize nebo člena dozorčí komise Českého rozhlasu, informuje web ceskatelevize.cz.

Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách nebo v politických hnutích, společenských organizacích a sdruženích, občanských iniciativách apod., ani nesmí jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů při výkonu své funkce v Radě; dále nesmí být členem společností, které působí v oblasti hromadných sdělovacích prostředků, ani zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly nepříznivě ovlivňovat jeho nestrannost a objektivitu rozhodování.

S výjimkou peněžitých plnění poskytovaných v souvislosti s výkonem funkce podle tohoto zákona nesmí mít člen Rady, ani osoba jemu blízká, žádný majetkový prospěch z provozování televizního vysílání. Člen Rady nebo osoby jemu blízké nesmějí být v pracovněprávním nebo jiném obdobném vztahu k České televizi, a to i dva roky po ukončení členství v Radě. Členství v radě je veřejnou funkcí.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Milan Uhde

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy