Stávka v Hollywoodu: Boom streamovacích služeb ničí televizní byznys

Od úterka se tisíce filmových a televizních tvůrců rozhodly vstoupit do stávky, což způsobí chaos v Hollywoodu. Zábavní průmysl totiž čelí zásadním změnám vyvolaným globálním nárůstem streamovacích služeb, což poškozuje televizní vysílání.

Spisovatelé z asociace Guild of America (WGA) oznámili své první zastavení práce po 15 letech poté, co se nepodařilo dosáhnout dohody o vyšší mzdě od studií jako Walt Disney Co a Netflix Inc. Poslední stávka trvala 100 dní a stála kalifornskou ekonomiku více než 2 miliardy dolarů, informuje agentura Reuters.

"Chování společností vytvořilo zakázkovou ekonomiku uvnitř odborové pracovní síly a jejich neochvějný postoj v tomto vyjednávání zradil závazek dále devalvovat spisovatelskou profesi," uvedla WGA ve svém prohlášení na svých internetových stránkách.

Svaz zastupuje zhruba 11 500 spisovatelů z New Yorku, Los Angeles a dalších částí USA. Členové mají v plánu začít demonstrovat před hollywoodskými studii od úterního odpoledne.

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), která zastupuje studia, v pondělí pozdě večer uvedla, že nabídla scénáristům "velkorysé zvýšení odměn", ale obě strany nebyly schopny dosáhnout dohody.

Mediální společnosti čelí těžké ekonomické situaci. Konglomeráty jsou pod tlakem Wall Street, aby učinily své streamovací služby ziskovými poté, co investovaly miliardy dolarů do programů, které měly přilákat předplatitele.

Vzestup streamování vedl k poklesu příjmů z televizní reklamy, protože tradiční televizní publikum se zmenšuje a inzerenti odcházejí jinam. Kromě toho se na obzoru vznáší hrozba recese v největší světové ekonomice.

Poslední stávka WGA v letech 2007 a 2008 stála kalifornskou ekonomiku odhadem 2,1 miliardy dolarů, protože produkce byly ukončeny a spisovatelé, herci a producenti bez práce snížili výdaje.

Související

Více souvisejících

Hollywood Netflix studio Warner Bros.

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

před 35 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy