Podzimní Prahu rozvíří hudba a tanec v rytmech flamenca

Praha - Již tento týden startuje v Praze čtyřdenní oslava mezinárodního Dia del Flamenco – Dne Flamenka, která předsaví hudební i taneční vystoupení, filmy, výstavu i flamencové fiesty.

Ve čtvrtek 10. listopadu v pražské La Fabrice zahájí festival hudebně taneční představení Vypravěčka Jany Drdácké a Anežky Hessové, které v sobě spojuje ohnivé andaluské flamenko a tradiční indický tanec kathak.

O dva dny později, v sobotu 12. listopadu, představí své umění mistři flamenka Adela a Rafael Campallo ze Španělska. O závěr oslav se pak v neděli 13. listopadu postará mezinárodní sestava Indialucía, která v Retro Music Hall rozpoutá flamenkovou fiestu plnou choreografií tanečních akademií, večer vyvrcholí závěrečnou flamenco-latino diskotékou v režii DJ Ekirne.

„Cílem festivalu je přivážet do Ćeské republiky zahraniční umělecké hvězdy flamenka a upozornit na tento nesmírnou energií nabití žánr v širších souvislostech", říká o festivalu Den flamenka jeho ředitelka Karol Martincová.

Součástí festivalu budou také dílny pro začátečníky i taneční profesionály se španělskými lektory, filmové projekce, besedy pro školy i širokou veřejnost, flamenkový bazar, kurz španělské gastronomie. To vše oživené španělským jídlem, hudbou a tancem.

Program festivalu Den Flamenka:Čt 10. 11. 19:00 J. Drdácká a A. Hessová: ANA & SÁRA-VYPRAVĚČKAHudebně taneční představení, La Fabrika, vstupné 390 Kč

Pá 11. 11. 20:00 MexiMolnar (HUN) a Trio FlamencoVýstava fotografií s koncertem, dernisáž výstavyLa CasaBlů, vstupné od 150 Kč

So 12. 11. 20:00 Adela a Rafael Campallo (ESP): CampalleríasTaneční představeníDivadlo u Hasičů, vstupné od 550 Kč

Ne 13. 11. 19:00 INDIALUCÍA (PL) a závěrečná flamencová fiestaKoncert, tanec, DJ EkirneRetro Music Hall, stání 390 Kč, sezení 450 Kč

Filmové projekce, workshopy a další program:Čt 10. 11. – So 12. 11. Flamenkové tabláo / koncert, tanec22:00 Art Café Bar ITAKA, vstupné dobrovolné

So 12. 11. 13:00 Flamenkový bazarstudio ITAKA / zdarma15:00 Carlos Saura: Flamenco / filmMěstská knihovna, malý sál, vstupné 60 Kč17:00 Beseda o flamenkuMěstská knihovna, malý sál, zdarma

Neděle 13. 11. 12:00 - 17:00 Den otevřených dveří flamenkových akademií – lekce flamenka pro veřejnost zdarma / různá místa v Praze15:00 JasmineDellal: Gypsy Caravan / film

Související

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Koncert, ilustrační foto

Hudební kluby vyzvaly soud, aby zrušil zákaz tance pro neočkované

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil dnes v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Více souvisejících

tanec výstavy

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy