Vášeň pod širým nebem. Festival flamenka opět roztančí Brno

Brno/Praha – Čtrnáctý ročník festivalu iberoamerické kultury Ibérica na přelomu června a července roztančí Brno. Kromě fiesty s hudbou, tance, tvůrčích dílen, filmové přehlídky nebo výstavy fotografií je největším lákadlem letošního ročníku vystoupení hvězd flamenka – charismatické tanečnice Alby Herediy a okouzlující zpěvačky Alby Moliny.

Festival iberoamerické kultury Ibérica opět roztančí a provoní Brno. Největším lákadlem letošního čtrnáctého ročníku je tradiční galavečer na nádvoří Špilberku, kde vystoupí charismatická tanečnice Alba Heredia a okouzlující zpěvačka Alba Molina.

Mladá tanečnice Heredia na festivalu představí svůj nejnovější projekt En Estado Puro, která vzdává hold ryzímu granadskému flamenku. „Alba se zde obrací k tradici předků ve vášnivém tanečním projevu. Hudební doprovod je působivý svou čistotou. Jen obnažený hlas dvou flamenkových cantaorů a kytara doprovázené virtuózními palmas či luskáním prstů,“ přibližuje dramaturg festivalu Petr Vít.

Druhá hvězda festivalu, zpěvačka Alba Molina, ve své tvorbě mísí různé vlivy popu, bolera, brazilských a karibských rytmů, jazz až po flamenko. V Brně představí desku Alba Molina Canta a Lole y Manuel, která je poctou jejím rodičům, flamencovým ikonám Lole a Manuelovi. Sama zpěvačka album označuje za dosud nejflamenkovější a nejosobnější desku. Molina s kytaristou Rycardem Morenem vystoupí kromě Brna také na pražském koncertě festivalu Ibérica – 30. června v Jazzdocku.

Vedle koncertů festival nabízí opět bohatý doprovodný program. Nebudou chybět oblíbené tvůrčí dílny v SVČ Lužánky, tradiční lekce flamenka, salsy či tanga, lekce hry na cajón, flamencovou kytaru nebo kurz flamencového zpěvu.

„Loni jsme kurzy poprvé pořádali v SVČ Lužánky a toto místo se nám velmi osvědčilo. Po intenzívních a emocemi naplněných tvůrčích dílnách si kurzisté mohou dopřát relaxaci v nejhezčím brněnském parku, kde tak vzniká jedinečná atmosféra velmi podobná tradičním španělským fiestám. Letos ji navíc obohatí stylovým občerstvením španělský kuchař Enrique El Romero,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa.

Lekce povedou oblíbení lektoři z přechozích ročníků – Viginia Delgado, Mateo Gallíto, Morenito de Triana, Alvaro Vargas a další. Jeden z kurzů pro pokročilé povede sama Alba Heredia. Jako obvykle jsou kurzy určeny i pro začátečníky a děti. Jednotlivé tvůrčí dílny se obvykle rozprostírají do více dnů. Letošní novinkou je Den worskhopů, který se koná během jednoho dne a zahrnuje dvouhodinové workshopy tance, zpěvu a kytary.

Návštěvníci mohou vyrazit také na gastronomickou přehlídku na Moravském náměstí za doprovodu hudebně tanečního vystoupení nebo na projekce španělské a iberoamerické kinematografie v letním kině na Dominikánské 2 a výstavu fotografií z Kolumbie v Sále Břetislava Bakaly.

Festival Ibérica se uskuteční ve dnech 28. června až 4. července 2017 v Brně. Podrobný program a vstupenky na galakoncert od 250 Kč najdete na webu www.iberica.cz, vstupenky lze zakoupit také v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

PROGRAM IBÉRICA 2017:

Brno 28. 6.Vernisáž výstavy Petra Víta „Kolumbie krásná, neznámá“, Sál B. Bakaly, Žerotínovo nám., 19:30 Projekce filmu „Kolumbie, divoká magie“, (vstup zdarma) Sál B. Bakaly, Žerotínovo nám., 20:00

Brno 29. 6.Zahájení tvůrčích dílen, SVČ Lužánky, 11:00Fiesta Gastronómica Iberoamericana, nádvoří hradu Špilberk, 17:00Galakoncert: Alba Heredia/Alba Molina, nádvoří hradu Špilberk, 20:30

Brno 30. 6.Fiesta Gastronómica Iberoamericana, Moravské náměstí, 11:00–21:00Ibérica Cinematográfica: Jih, Dominikánská 2, 21:30

Praha 30. 6.Alba Molina, Jazz Dock, 19:00

Brno 1. 7.Ibérica Cinematográfica: Čínský bufet, Dominikánská 2, 21:30

Brno 2. 7.Závěrečná fiesta účastníků tvůrčích dílen, SVČ Lužánky, 16:30Ibérica Cinematográfica: Krásné mládí, Dominikánská 2, 21:30

Brno 4. 7.Ibérica Cinematográfica: Felices 140, Dominikánská 2, 21:30

Související

Více souvisejících

Festival Ibérica tanec festivaly kultura Brno Hrad Špilberk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy