Týdenní výhled filmů: Nedůstojné pracovní podmínky, kouzelná japonská animace nebo Dejvické divadlo

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. V kinech na vás čeká porce filmů uvedených na festivalu Jeden svět, další kolekce studia Ghibli nebo mrazivý párový thriller s kriminální zápletkou.

Nabídka prvního dubnového týdne je napěchovaná především díky distribuční společnosti Aerofilms, která pokračuje v distribuci další kolekce z imaginativního katalogu věhlasné animační společnosti Ghibli. Zatímco první lednová kolekce byla ve znamení dobrodružství, u tohoto souboru pěti filmů půjde o kouzelná přátelství. Těšit se můžete na japonskou dívku na koštěti Doručovací služba čarodějky Kiki, závěrečnými zkoušky ve škole rámovaný Šepot srdce, svět zvířecího Království koček, retro stylizovaný příběh studentů z 60. let Z makové hůrky a okouzlující venkov Léta s Marnie. Tituly jsou ideální pro mladší publikum, které takto může poznat i odlišné světy animace, než na které je zvyklá z dominujícího pseudorealistického stylu 3D počítačové animace studia Disney či Pixar.

Pro premiéře na v regionech stále probíhajícím lidskoprávním festivalu Jeden svět, jenž letos poprvé uvádí do programu i fikční filmy, jde do široké distribuce aktuální společenské otázky tematizující drama Nežádoucí režiséra Ladje Ly, jenž roku 2019 debutoval obdobně laděným převyprávěním Bídníků. Nežádoucí začínají v momentě, kdy kdy je po náhlé smrti starosty města na jeho pozici jmenován idealistický lékař Pierre, který chce napravit napáchané škody v chudinské dělnické čtvrti. Film zároveň ukazuje rozkol tamník obyvatel, kteří ačkoli žijí v chátrajících panelácích, tak své domovské prostředí nechtějí opustit. Nebývale aktuální problematika bydlení paralelně vykresluje i rasistickou politiku a kontroverzní politické machinace. Apelativní a podnětně vystavěné dílo publikum otevřeně konfrontuje a slouží jako palčivý podnět k diskusi.

Diskusi otevírá také další film dokumentaristky a publicistky Apoleny Rychlíkové Hranice Evropy, jenž byl taktéž uveden na jednom světě. Angažovaný dokument kloubí osobní cestu publicistky Saši Uhlové, která nedávno obdržela cenu Ferdinanda Peroutky, a širokou celospolečenskou rovinu týkající se mizerných mzdových a pracovních podmínek. Uhlová se vydává na cestu Západní Evropou, aby se stala levnou pracovní silou, skrze což film přibližuje společensky potřebnou práci a špatně nastavenou pracovní migraci. Poslední distribuční přírůstek z Jednoho světa je v Benátkách oceněné drama Já kapitán režiséra Mattea Garroneho. Ten sleduje cestu dvou senegalských bratrů, kteří se vydávají na náročnou cestu do Evropy, vstříc lepší budoucnosti. Jejich ambice a naděje se pomalu rozplývají, na povrch proplouvá nejistota, ztráta ideálů a nutnost boje o přežití. Deziluzivní road movie kontrastně pracuje s přírodními živly i křehkým osudem protagonistů, kteří se mohou spolehnout jen sami na sebe.

Manželskou krizí pak prochází ústřední dvojice mrazivého dramatu s mysteriózně thrillerovým nádechem Smršť od režiséra Petera Bebjaka. Pár v podání Ani Geislerové a Tomáše Maštalíra odjíždí do horských lázní v naději, že všechny své problémy vyřeší a uniknou od každodenních strastí. Do dovolené však zasáhne zásilka pro manžela, jenž je forenzní psycholog, obsahující důkazy k vyšetřování tragického případu. Muž se tak společně s manželkou propadá do spirálu děsivých událostí, jejichž vyústění bude mít pro život všech zúčastnených fatální následky. S hororovou atmosférou pracuje i další přírůstek do satanské série První znamení: Přichází satan!, sledující mladou Američanku, jež přijíždí do Říma, aby pracovala pro tamní církev. Jak už to však v hororech tohoto ražení bývá, křesťanské prostředí skýtá temnotu, nadpřirozené jevy a děsivé spiknutí v podobě inkarnovaného zla.

Milovníci divadla by si do kalendářů pak měli zapsat datum 7. dubna, kdy bude více než 150 kin promítat živý přenos inscenace Dejvického divadla Elegance Molekuly. Hra Petra Zelenky sleduje osudy chemika Antonína Holého a průmyslový vývoj látek, které dnes léčí více než osmdesát procent pacientů postižených nemocí AIDS. Jednorázová událost navazuje na úspěch představení přenosu představení Ucpanej systém, které během jednoho večera v kinech sledovalo více než 30 tisíc diváků.

Novinky na VOD

Do katalogu HBO Max v pátek přibude jeden z nejpodnětnějších filmů loňského roku. Mrazivá výpověď o holocaustu bez holocaustu Zóna zájmu Jonathana Glazera observačním stylem ukazuje každodenní život nacistické rodiny, jejíž dům stojí hned vedle koncentračního tábora. Paralelně jeden film sledujete a druhý slyšíte, neb zvukový design je dominantou stylistických prostředků a po právu si za své umění vysloužil i Oscara, kterého obdržel také pro nejlepší mezinárodní film. Na HBO Max můžete zhlédnout i morální úpadek tematizující dokument Pravda vs. Alex Jones, portrétující konspiračního teoretika a moderátora, jenž bezpáteřním způsobem kupčí s dezinformacemi a svým jednáním negativně zasáhl do života několika lidí a dětí. Jde o portrét člověka beze studu, jehož rozhodí pouze finanční ztráta.

Ve znamení skutečných událostí, akorát zpracovaných v hraném filmu pokračuje i Netflix, jenž ze své originální produkce v pátek představí drama Rozhovor dekády. Ten odhaluje osudy reportérek pořadu Newsnight, které v památném rozhovoru vyzpovídaly prince Andrewa. V něm vyšlo najevo princovo skandální napojení na usvědčeného násilníka Jeffreyho Epsteina, načež se stáhl ze všech funkcí a veřejného života. Do portfolia tradičních dokumentů platforma přidá novinku The Antisocial Network, rozkrývající pozadí vzniku a komunitu webu 4chan, jenž původně vznikl jako internetová subkultura pro rozebírání mangy a anime a sdílení různorodých originálních memů. Nesmazatelně proměnil internetový svět a jeho vliv na reálný život, s čímž se pojí řada kontroverzí, politických snah o ovládnutí a manipulaci a nenávisti.

Pro ty, kteří by upřednostnili odlehčenější titul, Apple+ připravil druhou sérii cestopisného a odlehčeného pořadu Eugene Levy, zdráhavý cestovatel, kde charismatický herec známý ze série Prci, prci, prcičky cestuje napříč Evropou a poznává krásy Itálie, Řecka nebo Německa. Zároveň vydala i dvoudílný dokumentární portrét Steve! (Martin) dokument o 2 částech, nabízející nebývalou zpověď a hlubokou sebereflexi populárního komika, jenž zde odkrývá osobní i profesní život. Mezitím SkyShowtime rozvětvuje katalog klasických titulů a nově si tak můžete připomenout či objevit Cronenbergův Videodrom, Caprův Život je krásný, Kubrickova Spartaka nebo Wilderovy Prázdniny v Římě.

Související

Více souvisejících

filmy Dejvické divadlo Jeden svět Smršť (film) Aňa Geislerová

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy