Týdenní výhled filmů: Tokijské toalety, Godzilla vs Kong i remasterovaný Hrabal

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Distribuce nabídne nadupanou akci i hřejivou zábavu, streamovací platformy zase výbušnost a vůni vytříbené kuchyně. 

Ještě než se příští týden spustí smršť v podobě deseti kino premiér, v nadcházejících dnech vstoupí na plátna kin pět titulů. Prvním z nich je filmový návrat populárního čtyřnohého kamaráda Gumpa, který rodinné domácnosti poprvé navštívil v literární podobě. Ta byla roku 2021 převyprávěná v celovečerním filmu Gump - pes, který naučil lidi žít. Pokračování s názvem Gump - jsme dvojka nadále rozvětvuje symbiózu psího a lidského světa, přičemž přímo navazuje na události původního snímku. Protagonista Gump tentokrát zažije o poznání pozitivnější a vtipnější cestu, ať už se svými lidskými přáteli Béďou a Oříškem či znovuobjevenou sestrou Kytičkou, jež rozšíří početný ansámbl postav. Antagonistou bude prospěchářský a bezskrupulózní vykuk v podání Štěpána Kozuba, jenž do šťastné psí rodiny vnese chaos a strach. Pokračování bude opět režírovat a snímat F. A. Brabec, jenž v rámci tvorby pro děti realizoval i muzikál V peřině.

Druhým přírůstkem pro mladší publikum je animovaný snímek Domácí příšerky, jenž měl jít do distribuce již několik měsíců zpátky a dokonce i změnil distributora. Dobrodružný snímek ruské produkce představí svět skřítků, kteří mají za úkol pečovat o člověka a jeho podobu. Jeden skřítek se však tohoto poslání nedrží. Naopak, snaží se obyvatele “prokletého” domu za každou cenu vyštvat pryč. Nesnášenlivost vůči lidem dává všude najevo. Daří se mu všechny od příbytku držet dál až do chvíle, kdy si jej pronajme rodina v čele se statečnou dívkou. Ta nezbedného skřítka odhalí, stejně jako další velkou záhadu. Dvojice tak musí v závěru síly a vydat se na takřka detektivní cestu. Zápletka připomínající Strašidlo cantervillské představí pestrobarevná paleta a počítačová animace. 

Příšery –⁠⁠⁠⁠⁠ a rovnou hned ty dvě nejslavnější –⁠⁠⁠⁠⁠ figurují i v dalším monster crossoveru Godzilla x Kong: Nové impérium, který si nehraje na nic víc, než na přímočarou a adrenalinem napumpovanou akční zábavu. Společnost Legendary Pictures, jež resuscitovala slávu monster filmů a propojila světy americké a japonské kinematografie, se bude ještě více zabývat minulostí obou příšer, stejně jako odhalováním nových hrozeb, ať už přírodních či lidských. V centru je opět mýtický Ostrov lebek a herecké obsazení lidské strany zahrnuje Rebeccu Hall či Dana Stevense. Filmový vesmír těchto monster si můžete připomenout tituly Kong: Ostrov lebek nebo předchozím Godzilla vs. Kong, první na HBO Max, druhý na Apple TV+ či O2TV. 

Poezii všedního dne, tentokrát z prostředí tokijských toalet, rozehraje matador autorského filmu Wim Wenders. Jeho dokonalé dny v pomalém a melancholickém tempu sledují uklízeče toalet, který spokojeně vede rutinní život. Ve volných chvílích se oddává četbě či fotografii. Do minulosti jej donutí hledět nečekané setkání a po dlouhé době tak jeho život nebude mít nalajnovanou partituru. Snímek si z hlavní soutěže loňského canneského festivalu odvezl cenu pro nejlepšího herce, kterou si zasloužil přední japonský herec Kódži Jakušo. Oslavuje každodennost a učí radosti z maličkostí, ačkoli nepopírá, že jde o kolikrát trnitou a bolavou cestu. 

Nabídku uzavře navrátivší adaptace stěžejního díla Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krála, kterou pro film tradičně adaptoval Jiří Menzel roku 2006. Českým lvem oceněný a na Berlinale uvedený snímek tematizuje osudy pravděpodobně nejrozporuplnější a nejvíce ambivalentní hrabalovské postavy –⁠⁠⁠⁠⁠ Jana Dítěte, na jehož příběhu se zrcadlí běh tuzemských dějin a společenské proměny. Poeticky laděný film se do kin dostane ve vyčištěné a remasterované verzi ve 4K. 

Novinky na VOD 

Nejžhavější novinkou je loňský hit a čerstvý držitel Oscara pro nejlepší film Oppenheimer, jenž přibyl do katalogu SkyShowtime. Nolanův aktuální a tíživý konverzační opus zpracovávající zlomové okamžiky v životě vynálezce atomové bomby na televizi sice nevynikne tolik, jako na opulentním IMAX plátně, nicméně pro ty, kteří jej v té nejčistší podobě nestihli, se jedná o férovou alternativu. Do katalogu navíc vstupuje ve dvojici s dokumentem To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb, který život rozporuplného velikána nahlíží objektivní a informativně hutnou perspektivou a slouží tak jako obohacující doplněk tříhodinového hraného díla. 

Nabídka Netflixu se rozroste o dvě ambiciózní díla z původní produkce. Prvním je sportovní drama The Beautiful Game, kde titulní roli ztvárnil šarmantík Bill Nighy. Odkrývá lidský příběh z prostředí lidí bez domova, kteří se společně utkají ve fotbalovém turnaji. V centru stojí britský tým připravující se mistrovství světa v tomto odvětví, jenž má na starost empatický trenér, jehož zásluhou se celý tým vyhecuje nejen ke sportovnímu výkonu, ale také k tomu, aby svůj život nahodili na nadějeplnější kolej. Druhým dílem je pak třídílná minisérie dokudramatického ranku Bible: Příběh o Mojžíšovi, jež u příležitosti Velikonoc zpracovává narativ biblického mesiáše. Nedávno Netflix produkoval i revizionistickou minisérii Alexandr Veliký: Zrození boha a v portrétování markantních postav historie hodlá pokračovat. Na fotbalovou cestu se můžete těšit 29. března, na biblickou již tuto středu. 

iVysílání u příležitosti vysíláno nového šestidílného pořadu Kroky a skoky české animace sestavila kolekci přelomových a podnětných animovaných snímků věhlasné tuzemské školy. Mezi nimi naleznete loutkovou Lakomou Barku, surreálné Možnosti dialogu Jana Švankmajera či hravé a lehce pozapomenuté sci-fi Krabi, vytvořené metodou ploškové animace. DAFilms zase představilo kolekci filmů z kuchyňského prostředí. Tahounem je intimní a v nuancích nesmírně silné Umění jíst a milovat, hektickou až infarktovou zkušenost vám navodí Bod varu a nakažlivě sladkou je hřejivá Cukrárna v Notting Hill. Celkově kolekce nabízí 11 různorodých titulů. 

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

filmy film Godzilla x Kong: Nové impérium

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy