Muzeum umění Olomouc připravuje výstavu Jiřího Šalamouna

Olomouc - Maxipes Fík, Pan Tau nebo Poslední Mohykán bezpochyby patří mezi jedny z nejznámějších výtvorů ilustrátora Jiřího Šalamouna, který jimi potěšil již několik generací čtenářů. Při příležitosti autorových osmdesátin se proto olomoucké Muzeu moderního umění rozhodlo připravit výstavu jeho nejvýznamnější ilustrátorské práce, ale také grafické tvorby a volné kresby. Výstava s názvem No tohle!? bude uvedena vernisáží ve čtvrtek 29. ledna v 18.30 hodin.

Podle autora koncepce výstavy Jana Rouse patří Jiří Šalamoun mezi nejvýznamnější české ilustrátory. „Jeho tvorba je bezpochyby součástí zlatého fondu české knižní kultury 20. století. Mnohé knihy se dokonce staly generačními ikonami," řekl historik umění s tím, že Šalamoun výtvarně doprovodil přes osmdesát knih a vytvořil téměř dvě desítky autorských knih a bibliofilií. Výstava má podle Rouse být především poctou autorovi a jeho všestrannému talentu.Mezi dětskými knížkami dosáhly největší popularity příběhy Maxipsa Fíka, kterým předcházely kreslené večerníčky. „Do jisté míry představuje Maxipes Fík v Šalamounově tvorbě svět sám o sobě, patřil jen dětem, vycházel vstříc dětské fantazii a představám o dobrodružství, hlavně však vycházel z pocitu důvěrného a bezpečného prostoru domova," doplnil Rous. Návštěvníci olomoucké výstavy podle něj uvidí pět originálních ilustrací ke knize Rudolfa Čechury. Postavě, která je často vnímána jako synonymum pro Šalamounovu tvorbu, navíc pořadatelé částečně zasvětí i doprovodný program. Výstava však podle Rouse neopomine ani další Šalamounovy legendární ilustrace. „Nechybí tak například Pan Tau Oty Hofmana, kde Šalamoun opustil parafrázi dětské kresby a orientoval se na současné umění. Vycházel zde z pop artu a jeho prolnutí s reklamou a komiksem, jak je představovala tvorba například Roye Lichtensteina," přiblížil Rous autorovy zdroje inspirace.Šalamounův prožitek současného světa a jeho umění dokumentují i další ilustrační soubory k moderní americké literatuře, například Tracyho Tygr Williama Saroyana nebo knížka V melounovém cukru Richarda Brautigana. „Zastoupeny jsou také ilustrace k Tolkienově Hobitovi, v nichž Šalamoun mýtus přirozeného života posouvá do mýtického světa dějin. Všechny tři tituly přitom byly vnímány mladou generací jako únikové prostory v mizérii normalizačního socialismu," dodal odborník na dějiny české knižní kultury.V průběhu výstavy vyjde také ve spolupráci Muzea umění Olomouc a nakladatelství Baobab česko-anglická monografie Jiřího Šalamouna. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program orientovaný na všechny věkové skupiny. „Kromě animačních programů pro školy i pro dospělé nabídneme třeba speciální komentovanou prohlídku s kriminalistou Janem Lisickým, který diváky provede především hororovou a detektivní částí výstavy. Chystáme ale také filmový večer v Divadle hudby nebo ve spolupráci s Knihovnou města Olomouce znalostní kvíz a Noc s Andersenem," dodal ředitel muzea Michal Soukup. Více o programu lze nalézt na www.olmuart.cz.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 50 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy