RECENZE: Skvělý nový svět přináší varovné poselství budoucím generacím

RECENZE - V pražském Centru současného umění DOX probíhá do 25. ledna výstava Brave New World, nazvaná podle nejslavnějšího románu anglického spisovatele Aldouse Huxleyho. Jeho dílo, do češtiny přeložené jako Konec civilizace, a také novela 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho a 1984 od George Orwella se staly ústředními tématy této výstavy.

Tvůrci současné výstavy Brave New World konfrontují temné vize budoucnosti tří slavných anglicky píšících romanopisců s nynějším stavem konzumní společnosti, ve které v praxi dochází k věcem, které trio spisovatelů předpovědělo. Některé z nich sami denně zažíváme, aniž bychom je zaregistrovali – na veřejných místech jsme sledováni průmyslovými kamerami, ovládají nás masová média, jejichž myšlenky nevědomě přebíráme. Stáváme se otroky takřka dobrovolně.

Na stěnách expozice si můžete přečíst mnoho knižních citátů od zmíněných autorů, které však pro ty, kteří jejich díla neznají, mohou být trochu zmatené, většinou se totiž vztahují ke kontextu oněch tří děl. Proto doporučuji si knihy ještě před návštěvou výstavy přečíst nebo zhlédnout jako film, minimálně se však s jejich ději dopředu obeznámit.

Všichni autoři viděli budoucnost jako dekadentní, každý však v jiném smyslu. Orwell varoval před přílišnou kontrolou občanů a jejich ustavičným sledováním, každý jistě zná nezapomenutelnou repliku z jeho románu 1984: „Big brother is watching you!" Huxley se obává rychlých inovací technologií, které povedou až k řízenému kastování společnosti. Tématem Bradburyho nejznámějšího románu je pálení uznávaných knih, kvůli kterému se lidé stanou apatickými a povrchními.

Dojem z výstavy v DOXu je převážně depresivní. Člověk si uvědomí, nakolik je vše, co v expozici vidí, pravdivé a trefné. Silný efekt na návštěvníka mají obří sochy kultů osobnosti 20. století v nadživotní velikosti, které na protější straně sleduje onen obyčejný člověk. Ve vedlejší místnosti potkáte tyto „lidské bestie" na jakémsi otáčejícím se „pranýři". Hitler, Stalin, Lenin a Mao lezou po čtyřech s náhubky a (někteří) i se staženými kalhotami a vypadají tak skutečně, že z toho až mrazí.

Výstava veskrze nepřináší mnoho nových informací, pouze varuje a utvrzuje v tom, jaký současný svět doopravdy je. Pro českého recipienta možná bude novinkou japonský pojem hikikomori, který označuje jedince izolované od společnosti na dobu delší než šest měsíců. Tyto osoby nevydržely soudobý tlak na úspěch a výkon a stahují se do sebe. Většinou vůbec nevychází ze svých domovů, přes den spí a aktivní jsou zpravidla v noci, kdy se věnují hraní počítačových her nebo sledování televize.

Celkové hodnocení: 75 %

BRAVE NEW WORLD

Koncept výstavy: Leoš Válka

Kurátoři: Leoš Válka, Michaela Šilpochová

Vystavující umělci: Barbora Bálková (CZ), Zarko Baseski (MKD), Denis Beaubois (AUS), William Betts (USA), Hans Jürgen-Burkard (GER), Bureau d'Etudes (FR), Michal Cimala (CZ), Paolo Cirio & Alessandro Ludovico (USA/IT), Sylvie Fleury (CHE), Farma v jeskyni / Farm in the Cave (CZ), Jason Florio (UK), Douglas Gordon (UK), Heather Dewey-Hagborg (USA), Jens Hikel (GER), Martina Hozová (CZ), Shinseungback Kimyonghun (KOR), Krištof Kintera (CZ), Jan Macko (CZ), Simon Mckeown (UK), Petr Motyčka (spolupráce: Filip Hepnar) (CZ), Numen / For Use (HR/AT), Daniel Pešta (CZ), Reynold Reynolds (USA), Jaroslav Róna (CZ), Surveillance Camera Players (USA), Daisuke Takakura (JAP), Lukáš Weishäupl (CZ) & Anonymous

Související

Prezidentská debata v Centru současného umění DOX, kterou pořádala iniciativa Prezident 21

Jaké jsou špatné vlastnosti prezidentských kandidátů?

Praha - V Centru současného umění DOX se ve středu sešlo sedm z devíti prezidentských kandidátů. Debatu inicioval projekt Prezident 21, což je internetová hra, ve které mohou občané volit prezidenta podle nového modelu hlasování.

Více souvisejících

Centrum současného umění DOX recenze Ray Bradbury

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy