Výstavu Budování státu doplní architektonické procházky a filmové projekce

Praha - Výstava Budování státu: Reprezentace Československa v umění, architektuře a designu potrvá v Národní galerii už jen do 7. února. Poslední měsíc výstavu doplní i doprovodné programy mimo Veletržní palác – projekce filmů v kině Ponrepo či architektonické procházky Prahou. Expozice v NG představuje způsoby, jakými se podílelo vizuální umění na reprezentaci Československa v letech 1918–1939 a 1945–1992.

Architektonické vycházky s odborným výkladem ukázaly početným zájemcům budovy veřejnosti běžně nepřístupné. Další pak zájemce zavedou za uměním v pražském metru (9. ledna od 14.30 na stanici Dejvická) a 16. ledna do památníku na Vítkově.

Psali jsme:
Pohnuté dějiny Československa jsou tématem nové výstavy v Národní galerii
 

Významnou roli ve státní reprezentaci sehrály také hrané filmy, které uchovává Národní filmový archiv. Ve spolupráci s ním se každou sobotu od 9. ledna do 6. února uskuteční v kině Ponrepo projekce filmů, které jsou zpracovány v katalogu výstavy: Žert podle slavného románu Milana Kundery, klasický film Karla Zemana Baron Prášil i málo známý film Jana z roku 1935 o soužití menšin v prvorepublikovém Československu. Na programu budou také tři československé filmy: předválečné Zem spieva (1933) Karla Plicky, Jánošík (1935) Martina Friče či Nové Slovensko z roku 1970.

Související

Lubomír Zaorálek

Od neděle se zavřou i výstavy, které měly dosud výjimku

Od neděle 27. prosince přestane spolu s přechodem země do pátého stupně protiepidemického systému PES platit výjimka pro pět výstav, kam dosud mohli návštěvníci. I tyto výstavy tak budou pro veřejnost zavřené, informovalo dnes ministerstvo kultury na twitteru. Ostatní galerie a muzea musela uzavřít už minulý týden podle současného čtvrtého stupně protikoronavirových opatření.
kultura

V Česku se zčásti otevřou muzea, galerie a památky. Počet návštěvníků bude omezen

Ve čtvrtek se v Česku po více než šesti týdnech zčásti otevřou muzea a galerie, lidé také mohou jít na prohlídku památek, které se v zimním čase otevírají. Galerie a muzea nabídnou výstavy, které byly přerušené uzavřením institucí, i nové, jež připravily v době bez návštěvníků. Limitován bude počet lidí, kteří mohou najednou být v daných prostorách, návštěvníci budou muset dodržovat rozestupy a nosit roušky. Zavřená pro diváky ale i nadále zůstávají divadla a kina.

Více souvisejících

Národní galerie Veletržní palác

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy