Uhlem, štětcem, skalpelem: Muzeum umění Olomouc představuje novou výstavu

Olomouc – Již od 28. dubna bude návštěvníky olomouckého Muzea moderního umění těšit nová výstava s názvem Uhlem, štětcem, skalpelem, která představuje zhruba tři sta kreseb z rozsáhlé muzejní sbírky. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program nabízející prohlídky výstavy, workshopy nebo animační programy.

Výstava Uhlem, štětcem, skalpelem je již čtvrtou takzvanou sbírkovou výstavou Muzea umění Olomouc. Předcházely jí tituly Listování, které představilo sbírku knižní kultury a autorské knihy, výstava Pro tentokrát nesedat, zaměřená na sbírku užitého umění, a Civilizované iluze, které se věnovaly fotografické sbírce. Nová výstava se ohlíží především za vývojem moderní kresby. Návštěvníci mají příležitost seznámit se s díly z poslední čtvrtiny 19. století, ale zejména se všemi tendencemi určujícími vývoj umění v první polovině 20. století – tedy od symbolistních tendencí přes secesi, expresionismus, kubismus, civilismus až po abstrakci a surrealistické ponory do podvědomí. Ve druhé polovině 20. století se médium kresby postupně stalo finální výtvarnou disciplínou rovnocennou malbě či plastice. Na výstavě ji budou zastupovat lyrická či gestická abstrakce, experimenty 60. let, konceptuální tendence i postmoderna.Výstava se připravuje už dva roky. „Předcházela jí inventarizace sbírky. Zabrala víc než rok. Měl jsem v ruce skutečně každý list," poznamenal kurátor sbírky a spoluautor výstavy Ivo Binder, který se zaměřuje na díla první poloviny 20. století. Výstavní sál Trojlodí pojme zhruba tři sta exponátů. Sbírka kresby ale zahrnuje více než 16 tisíc položek. A výběr exponátů pro výstavu byl pro kurátory ten nejtěžší úkol. Každý z nich mohl z depozitářů na světlo světa vybrat asi 150 kreseb. „To bylo bez přehánění hrozné. Musíte si to všechno pamatovat a nic neopomenout. Základní princip je jeden autor, jedna věc. Ale u těch nejvýznamnějších je to víc. Třeba od Karla Malicha máme čtyřicet kvalitních věcí, tak je těžké se rozhodnout. Dvě, tři kresby jednoho autora jsou skutečně výjimky," popsal jeden z autorů a kurátorů Ladislav Daněk. Připustil, že výběr může být, či je, do jisté míry subjektivní. „Kdyby z naší sbírky vybíral někdo jiný, bude výstava vypadat jinak," prohlásil.Samostatným doplňkem k doposud největší přehlídce kresebného umění v novodobé historii muzea bude navíc samostatná výstava Květy a jiné světy, která se zaměří na motivy květů a květenství v tvorbě respektovaných autorů art brut, tedy umění v původním, surovém stavu. Chybět opět nebude ani bohatý doprovodný program.Doprovodné akce:

Co umění umí | Neobyčejné kresleníČT | 4. 5. | 10.00 A 16.00 HODIN | MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ – TROJLODÍ, STUDIO | VSTUP VOLNÝKreslit nemusíme jen tužkou. Kreslit se dá prstem, dřívkem, štětcem, rotujícím předmětem, dokonce bublifukem. V této animaci se soustředíme na netradiční kresebné techniky, kterými si současně představíme výtvarná díla z období experimentů 60. let v Československu.

Skalpelem...pelem...INTERVENCE DO VÝSTAVYÚT – PÁ | 10. 5. – 13. 5. | MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ – KABINET | VSTUP VOLNÝTvůrčí pobyt studentů Ateliéru kresby a grafiky FAVU VUT v Brně pod vedením umělce Svätopluka Mikyty a jeho asistentky Šárky Svobodové, který je zároveň přímou reakcí – intervencí na aktuální výstavu Uhlem, štětcem, skalpelem...

KRE-GRAST | 11. 5. | 17.00 HODIN | DIVADLO HUDBY | VSTUP VOLNÝPŘEDNÁŠKA / PREZENTACE TVORBYPrezentace Ateliéru kresby a grafiky FAVU VUT v Brně z pohledu jeho vedoucího Svätopluka Mikyty a studentů. V rámci krátkých prezentací představí výběr ze své aktuální tvorby vznikající v klimatu společně sdíleného a utvářeného tvůrčího zázemí.

Skalpelem...pelem...VERNISÁŽPÁ | 13. 5. | 16.00 HODIN | MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ - TROJLODÍ | VSTUP VOLNÝIntervence Ateliéru kresby a grafiky FAVU VUT v Brně se představí v podobě výsledků uměleckých reakcí a tvůrčích zásahů na výstavu Uhlem, štětcem, skalpelem... Sbírka kresby Muzea umění Olomouc, které studenti brněnského ateliéru uskutečnili přímo ve výstavním sále Trojlodí.

Juliana Höschlová – Standardy dobyKRESEBNÝ HAPPENINGPÁ | 20. 5. | 17.00 HODIN | DIVADLO HUDBY | VSTUP VOLNÝKresebný happening, do kterého se mohou zapojit návštěvníci, bude vycházet z fiktivního světa masové reklamy.

Ateliér 6+ | Neobyčejné kresleníČT | 26. 5. | 16.30 HODIN | MMU – TROJLODÍ, STUDIO | VSTUP VOLNÝV další animaci se budeme věnovat mediu kresby v experimentálním pojetí. Zkusíme si kreslení netradičními nástroji a technikami. Inspirací nám budou díla z období 60. let v Československu.

Práce studentů FAVUVERNISÁŽÚT | 31. 5. | 17.00 HODIN | CAFÉ 87Výstava představí aktuální uměleckou tvorbu studentů Ateliéru kresby a grafiky FAVU VUT v Brně v rámci kurátorského výběru posluchačů Katedry dějin umění UP.

Tajná místnost – Kresba zápalnou šňůrouWORKSHOPSO | 4. 6. | 11.00 HODIN | MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ | VSTUPNÉ 150 KČ

Více informací o programu k výstavě lze nalézt na www.olmuart.cz.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy