Nejdražší dílo českého umění prodaného na aukci u nás. František Kupka se vydražil za 62 milionů korun

Praha – V rámci sobotní aukce, kterou pořádala společnost Adolf Loos Apartment and Gallery, se vydražily dvě třetiny z celkového počtu 150 vybraných uměleckých děl. Série C I. (Protihodnoty) namalovaná Františkem Kupkou v roce 1935 se vydražila za rekordních 62 milionů korun. Dalšími zásadními díly také vydraženými za rekordní sumy, byly Žáby od Oskara Kokoschky a Ve čtyři hodiny odpoledne (Růžové tělo) od Josefa Šímy.

František Kupka, zakladatel geometrické abstrakce, za svého života prozkoumal různé umělecké směry. Neustále se vydával směry novými, tvořil nové umění. Navzdory tomu nebyl příliš uznávaný nebo slavný. Jeho dílo bylo plně doceněno v průběhu let až po jeho smrti. Vrcholem sobotní dražby v pražském Mánesu byl jeho olej Série C I. (Protihodnoty), který se řadí k tomu nejlepšímu z oblasti světové abstraktní malby. Je jedním z celkem dvanácti olejů Kupkovy Série C, jejíž další části lze nalézt nejen ve sbírce Národní galerie v Praze, ale i v galeriích v Kolíně nad Rýnem, v Madridu nebo v Paříži.

František Kupka: Série C I. (Protihodnoty), 1935, olej na dřevěném panelu (zdroj: Foto Adolf Loos Apartment & Gallery)

Dražený obraz, který Kupka vytvořil v roce 1935, od něj o šestnáct let později zakoupil slavný pařížský galerista Louis Carré. Kupkovi bylo tehdy osmdesát let a jednalo se o jeho první smlouvu o zastupování. Carré v té době zastupoval významné umělce jako Pabla Picassa či Alexandra Caldera. Od Kupky údajně zakoupil více jak padesát olejů, které postupně prodal do významných galerií po celém světě. Série C I. (Protihodnoty), jejíž vyvolávací cena byla 60 milionů korun, se nakonec vydražila za 62 milionů korun a stala se tak nejdražším dílem českého umění prodaného na aukci v České republice. Překonala tak rekord Kupkova díla Tvar modré, které se u nás prodalo před pár lety za 55,7 milionu korun.

Oskar Kokoschka: Žáby, 1968, olej na plátně (zdroj: Foto Adolf Loos Apartment & Gallery)

Dalším zásadním dílem byl olej Žáby od Oskara Kokoschky, rakouského malíře, který měl v letech 1934-1947 československé státní občanství. Žáby, jež dokončil 23. srpna 1968, symbolicky věnoval Československu, jeho obyvatelům a Pražskému jaru. Namaloval ho na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. V té době už žil v Anglii, ačkoli by býval rád zůstal v Praze, kterou si tolik zamiloval. S manželkou Oldou však sledovali tamější dění, jehož srpnové vyvrcholení roku 1968 je velmi rozrušilo. Žáby zde symbolizují lidskou hloupost, závist i neschopnost rozlišit pravdu a lež. Inspirací mu byla Aristofanesova hra Žáby kritizující řecký režim. Tento olej s vyvolávací cenou 25 milionů, se nakonec vydražil za rekordní částku 36 250 000 korun.

Josef Šíma: A quatre heures de l'aprѐs-midi (Corps Rose), 1928-1929, olej na plátně (zdroj: Foto Adolf Loos Apartment & Gallery)

Třetím nejzásadnějším obrazem aukce byl olej Josefa Šímy z let 1928-1929. Ve čtyři hodiny odpoledne (Růžové tělo) věnoval Josef Šíma jako svatební dar svému příteli, slavnému francouzskému básníkovi Pierrovi Jean Jouvemu. S vyvolávací cenou 22 milionů korun, za níž byl i prodán, se jeho dílo takové kvality dražilo na českém i zahraničním aukčním trhu vůbec poprvé. Obraz vycházející ze Šímovy dětské vzpomínky na požár Jaroměře roku 1896 jeho autor postupně přepracovával. Dominuje mu však erotický prvek, zážitek, který si Šíma uvědomil až později. Obraz tak propojuje představu ženy prolínající se s plamenem, „tělo sžírané vnitřním požárem touhy".

V rámci aukce se dražily nejen obrazy, ale i sochy mnoha významných umělců. Vyvolávací ceny se pohybovaly od řádů tisíců korun až po miliony. Z těch více ceněných, které již mají nového majitele, jmenujme olej Obilí našeho nejvýznamnějšího krajináře Antonína Slavíčka, malíře i spisovatele Josefa Čapka a jeho Krajinu, Akt dívky představitele zakladatelské generace českého moderního malířství Alfréda Justitze, Stěhovací kabinet: Dělo a dítě surrealisty Jindřicha Štyrského. Mezi dalšími pak mistra koláže Jiřího Koláře nebo pouze jmenovitě Stanislava Kolíbala, Jiřího George Dokoupila či Milana Grygara.

Související

Aukce obrazů

V Mánesu se bude konat mimořádná aukce uměleckých děl

Praha – Kupka, Šíma, Slavíček, Čapek, Kokoschka, Kolíbal, Špála, Myslbek. Sběratelé výtvarného umění jistě již netrpělivě odpočítávají dny zbývající do soboty 26. listopadu. Ve výstavní síni Mánes se totiž bude konat mimořádná aukce vybraných obrazů a uměleckých předmětů. Aukci pořádá aukční síň a galerie Adolf Loos Apartment & Gallery.

Více souvisejících

galerie Mánes František Kupka (česká malíř a grafik) aukce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy