Na střeše Centra současného umění DOX přistála vzducholoď

Praha – O tomto víkendu 10. a 11. prosince bude oficiálně zahájen provoz jedinečného místa pro setkávání současného umění a literatury. Na střeše Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích totiž vyrostla ocelovo-dřevěná konstrukce připomínající tvar vzducholodě. Nese jméno Gulliver a jejím autorem je uznávaný architekt Martin Rajniš.

Na počátku byla myšlenka vytvořit na střeše Centra DOX jakousi strukturu organického tvaru, která by kontrastovala s moderní a industriální budovou galerie. Tento multifunkční prostor prezentující současné umění totiž vznikl přestavbou bývalé továrny. Před třemi lety tak ředitel Centra DOX Leoš Válka oslovil mezinárodně uznávaného architekta Martina Rajniše.

Bývalá továrna a její zbrusu nový prvek v podobě vzducholodi (zdroj: Centrum DOX, foto Jan Slavík)

Rajniš, roku 2014 oceněný prestižní cenou Global Prize for Sustainable Architecture za výjimečný přínos světové architektuře, je spoluautorem obchodního domu Máj na Národní třídě či pavilonu dějin dopravy na Expo 1986. Jeho současné stavby vycházejí z tzv. „přirozené architektury" a využívá spíše přírodní materiály jako dřevo, kámen a sklo.

Dvaačtyřicet metrů dřeva a oceli

Přes dva roky trvalo vytvoření návrhu stavby ze dřeva a oceli, na němž Rajniš spolupracoval s příslušnými odborníky. Nakonec tak vznikla 42 metrů dlouhá a 10 metrů široká konstrukce, která je zcela evidentně inspirovaná tvarem vzducholodě. Samotná stavba pak trvala několik měsíců.

Mohutná konstrukce působí až neuvěřitelně lehce (zdroj: Centrum DOX, foto Jan Slavík)

Vzducholodě byly na obloze k vidění zejména na počátku 20. století a ztvárňovaly tak věčnou lidskou touhu létat. Tato monumentální letadla lehčí než vzduch, poháněná jedním nebo i více motory, představovala optimistické ideály technologického pokroku. Lidstvo fascinovaly i nadále, co zmizely z oblohy. Vzducholoď Gulliver je pojmenována po jedné z nejvýznamnějších postav utopické literatury, jejímž autorem je anglický spisovatel Jonathan Swift.

Gulliver, tedy nové místo pro setkávání současného umění a literatury, bude slavnostně otevřen o tomto víkendu. Budoucí program bude navazovat na témata aktuálních výstav v Centru DOX, které často pojí kritická reflexe dnešního světa.

Autorská čtení i doprovodná výstava

V rámci víkendového programu vystoupí několik spisovatelů a umělců jako například Azar Nafisi a Patrik Ouředník, kteří zde v neděli 11. prosince budou mít autorské čtení a následnou diskuzi. Azar Nasifi je autorkou světově úspěšné knihy Jak jsme v Teheránu četly Lolitu a profesorka literatury a estetiky na Johns Hopkins University ve Washingtonu. Patrik Ouředník, spisovatel a překladatel žijící ve Francii, je autorem zejména knihy Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku, která se stala nejpřekládanější českou knihou po roce 1989.

Přijďte se nechat unést současným uměním (zdroj: Centrum DOX, foto René Volfík)

Přítomni zde budou i mezinárodně uznávaný český umělec Petr Sís, který je autorem a ilustrátorem knih pro děti nebo Bill Shipsey, zakladatel organizace Art for Amnesty, jenž propojuje lidskoprávní a umělecký svět.

Včetně zahájení doprovodné výstavy ke vzniku vzducholodi zde bude představena i Tapisérie pro Václava Havla, která vznikla v koprodukci právě zmíněného Petra Síse a Billa Shipseyho pro budovu Václava Havla v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

Související

Prezidentská debata v Centru současného umění DOX, kterou pořádala iniciativa Prezident 21

Jaké jsou špatné vlastnosti prezidentských kandidátů?

Praha - V Centru současného umění DOX se ve středu sešlo sedm z devíti prezidentských kandidátů. Debatu inicioval projekt Prezident 21, což je internetová hra, ve které mohou občané volit prezidenta podle nového modelu hlasování.

Více souvisejících

Centrum současného umění DOX Literatura amnesty international

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy