Umělkyně a performerka Darina Alster vyzývá k vážení si života a prožívání lásky

Praha – Není překvapením, že mnozí umělci do svých děl promítají to, čím procházejí. Ne vždy jde nutně o osobní záležitosti. Často jde o záležitosti, které se nějakým způsobem dotýkají každého z nás. V současné době je to zejména často skloňovaná uprchlická krize doprovázená strachem. Umělkyně Darina Alster ve spolupráci s univerzitním pedagogem vystupujícím jako PXS ovšem proti tomuto strachu bojují a v rámci své výstavy, která začíná 19. ledna v galerii Ferdinanda Baumanna, pronášejí modlitbu za civilizaci.

Název výstavy Tension X odkazuje k oltáři odrážejícího tvář města X, které jakoby se točilo v nekonečné a často nepřehledné smyčce plné nejrůznějších katastrof. V doprovodném textu k výstavě její autoři narážejí na protiklad mezi feminismem a fundamentalismem, tedy empatií, soucitem či ochranou a zachováním života na jedné straně a fundamentalismem jako výplodem strachu, který plodí zánik všeho, co má smysl na straně druhé. Reagují na krajní pravici i otevřený rasismus a jejich rozšíření v Evropě, které je děsí.

Umění pro ně představuje způsob myšlení, ale i formu léčení. „Výstava je naší společnou modlitbou za civilizaci,“ vysvětlují s tím, že na ní můžeme sledovat stále se opakující obrazec, který je zformováním oné modlitby pro zachování živého jádra schopného se po každé katastrofě znovu obnovit. „Když se my lidé navzájem vyvraždíme, planeta Země se možná jen oklepe a vytvoří nové organismy. Těžko říci, zda budou moudřejší, než byla naše civilizace,“ dodávají.

Proti pomyslnému rozpadu světa staví Magii jakožto každodennost či vědu obyčejných lidí. Ono nutné opakování obrazce jako modlitby zdůvodňují i v závěru doprovodného textu k výstavě: „Je třeba nedat šanci strachu. Važme si života a prožívejme lásku. Strach plodí nenávist, láska propojuje.“ Tato řekněme pointa, závěrečné vyústění, může znít jako něco zcela samozřejmého, ale nic není samozřejmé. Vize autorů je přitom plná naděje a taková by měla být i ta naše.

Kritika společnosti i tabu

Darina Alster dospívala v 90. letech, což se určitým způsobem odráží i v její tvorbě. Její záběr je velice široký. Věnuje se tématu času, náboženství, současnému technokratickému i duchovnímu světu. Své myšlenky promítá do přímých sdělení, nejčastěji formou různých performancí nebo happeningů. Ve své tvorbě se kriticky vyslovuje ke společnosti, otevírá různá tabu. To se zřetelně projevuje i ve výstavě Tension X, která bude probíhat od 19. ledna do 19. února v galerii Ferdinanda Baumanna.

PXS neboli Peter Susan Sagat, vlastním jménem Peter Šagát, je univerzitní pedagog v oblasti marketingových a art komunikací, ale také lektor, konzultant a kurátor. Darině Alster byl pro tuto instalaci velkou inspirací.

Čtvrteční performance

Na performanci spolupracují dále s Markétou Ježovou, Jakubem Ra, Moninou, Janem Miko, Anetou Jaurisovou, Katarinou Kadijevic, Danielem Pešlem a Janem Pulou. Vernisáž výstavy a performance proběhne 19. ledna od 18 hodin.

Související

Více souvisejících

Darina Alster galerie Ferdinanda Baumanna performance

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 53 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy