Výstava ateliéru UMPRUM dokládá, že současná malba není závislá pouze na plátně

Praha – Co dnes znamená malba? Tuto otázku předkládá k zamyšlení výstava s názvem Materiál 307, která začala dnes, 10. února v Centru současného umění DOX. Výstava představuje to nejlepší, co vzniklo v posledních šesti letech v Ateliéru malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Pod vedením Jiřího Černického vznikají malířská díla nabývající nejrůznějších podob.

Již samotný název výstavy, Materiál 307, na první pohled může působit nejasně, jeho původ je přitom jednoduchý. Jednak jde o materiální podstatu výtvarných děl, jednak materiál představuje samotné studenty Ateliéru malby. Číslo 307 pak odkazuje k číslu učebny na UMPRUM.

Ateliér malby vede od roku 2010 Jiří Černický s Markem Medunou, kteří zde vytvářejí zázemí k experimentu.  „Ateliér vnímám jako otevřenou platformu, kde není úkolem pedagogů vést studenty k řemeslné dokonalosti, ale k emancipovanému, sebevědomému dialogu a vzájemnému sdílení idejí. Malba může vypadat jakkoli – je ale podstatné, jak o ní autor přemýšlí a jak je schopen tyto myšlenky interpretovat a kontextualizovat,“ vysvětluje Černický.

Potřeba diskuze

Na výstavě jsou představena vybraná díla jednadvaceti umělců, současných studentů ateliéru i jeho absolventů. Kurátorky výstavy, Eva Skopalová a Patricie Fexová, chtěly ukázat to nejlepší a zároveň průřez tím, co vše lze pojímat jako malbu. Otázka ohledně toho, co znamená malba nebo i co je umění a jaký má význam, provází celou výstavu. Současně na ní není možné zcela odpovědět, a proto je třeba zkoumat hranice současné malby. Eva Skopalová mluví také o tom, že je o těchto otázkách potřeba diskutovat. „Ateliér je platformou pro komunikaci, kterou pak můžeme lidem dál předávat a komunikovat i s nimi,“ dodává.

Vlevo Markéta Jáchimová: Vyvolání paměti, z cyklu Vstup do prázdna, 2016 (zdroj: Jan Slavík)

Expozici otevírá video, které vzniklo přímo v ateliéru, kde sledujeme, jak jednotliví umělci přinášejí a zase odnášejí svá díla. „Ukáže se nám ta místnost 307, která je rodištěm umělců, kteří pak ukazují svá díla v tom krásném čistém galerijním prostředí,“ říká Fexová. Jedním z prvních děl, která jsou na výstavě zastoupena, je konceptuálně pojaté Enter the Void (Vstup do prázdna) Markéty Jáchimové. Ta se ve svém díle zabývá pojmem prázdna, přičemž často vychází z antické mytologie. Jsou zde znázorněny koruny topolů malované pigmentem černě ze spáleného dřeva, který si sama vytváří. Další vystavující, Gabriela Těthalová, realitu zpracovává v abstraktních vizuálních kódech, což vychází z jejího předchozího studia matematiky. V jejím díle lze nalézt různé fragmenty, je zde vytvářen jakýsi kontakt s minulostí.

Kateřina Palešníková: Okurková sezóna, 2017 (zdroj: Jan Slavík)

Včetně klasických pláten jsou zde i jiné formy, jichž může malba nabývat. Například dílo Kateřiny Palešníkové s názvem Okurková sezóna. Jedná se o jakési jezírko s barevným pigmentem, které lze považovat za hranici malby. Naproti tomu Mark Rohel pracuje se zcela odlišnou formou, videi, z nichž skládá i obrazy. Vystavené video, v němž se autor fascinovaně dívá do zářivky, bylo vybráno kvůli jeho absurditě. „Pokud si uvědomíme, že tohle video je v kontextu malby, je třeba upozornit na to, že barva je možná díky světlu a malíř s tím fyzicky pracuje,“ vysvětluje Skopalová. 

Jakub Choma a Adam Vít: Jehla v kupce sena, 2017 (zdroj: Jan Slavík)

Z dalších děl je zde zastoupen monumentální mural art Jakuba Chomy a Adama Víta, který doplňuje skutečná kupa sena a pytle naplněné skartovaným papírem, tedy informacemi. „Když se informace začnou kupit natolik, že už je není možné nikdy pojmout, tak přestávají mít smysl,“ doplňuje Skopalová.

Z dalších vystavujících jmenujme například Filipa Dvořáka, Martina Lukáče, Zuzanu Ondrouškovou, Ivetu Bradáčovou či Lucii Rubínovou. Výstava, kterou doplní i konference o současné malbě, potrvá do 8. května.

Související

Prezidentská debata v Centru současného umění DOX, kterou pořádala iniciativa Prezident 21

Jaké jsou špatné vlastnosti prezidentských kandidátů?

Praha - V Centru současného umění DOX se ve středu sešlo sedm z devíti prezidentských kandidátů. Debatu inicioval projekt Prezident 21, což je internetová hra, ve které mohou občané volit prezidenta podle nového modelu hlasování.

Více souvisejících

Centrum současného umění DOX Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Malba

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy