Moravská galerie rozšiřuje výstavu OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce o studentské práce

Brno – V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně budou vystaveny studentské návrhy na etuji pro Věstonickou venuši. Návrhy jsou výsledkem semestrálního úkolu v Ateliéru produktového designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Rozšíří se tak výstava OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce.

Moravská galerie v Brně ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou a Moravským zemským muzeem rozšíří výstavu OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce o návrhy studentů z Ateliéru produktového design vedeném Janem Němečkem a Michalem Froňkem. Studentské návrhy etují pro Věstonickou venuši budou vystaveny v Uměleckoprůmyslovém muzeu.  

Zde právě probíhá retrospektivní výstava designérského studia Olgoj Chorchoj umělců Michala Froňka a Jana Němečka. Ti kromě vlastní designérské činnosti působí také jako pedagogové na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svým studentům nyní zadali jako semestrální úkol vytvořit návrh na novou etuji pro sošku z období paleolitu. Studenti měli vytvořit speciální schránku pro toto významné kulturní dědictví, která by splňovala muzejní a prezervační požadavky a zároveň byla zajímavá z estetického hlediska.

Psali jsme: Logika a emoce. Moravská galerie zve na výstavu nadčasového designu  

Studenti mohli získat inspiraci pro své návrhy díky Moravskému zemskému muzeu, které jim umožnilo soukromou prohlídku s odborným výkladem docenta Martina Olivy, vedoucího Ústavu Anthropos, o nalezení a technických detailech sošky. Návrhy kombinují staré, tradiční materiály, jako je vzácné dřevo, kůže nebo kov, s moderními technologiemi, mezi které patří například kompozitní materiály, silikon nebo různé zamykací systémy.

Celkem třináct různých prací bude vystaveno na Ochozu v Uměleckoprůmyslovém muzeu a součástí výstavy bude také slide-show projekce vizualizací vitrín, v nichž by Věstonická venuše mohla být vystavena v případě dlouhodobé expozice.

Psali jsme: Do Moravské galerie v Brně zavítal v roce 2016 rekordní počet návštěvníků  

Výstavu doprovodí také sympozium s názvem Jak vystavit venuši, které se bude zabývat otázkou, jak v současné době prezentovat cenné umělecké exponáty. Sympozium se bude konat v březnu a bude určené především odbornému publiku – designérům, architektům, teoretikům a historikům umění, ale také studentům spřízněných oborů.

Konference bude rozdělena do dvou částí. První část se bude věnovat Věstonické venuši, sbírkám Moravského zemského muzea a způsobu jejich prezentace. Druhá část se zaměří na problémy spjaté s návrhy a realizacemi výstavních systémů.

Vzácným hostem sympozia bude britský designér Adrian Peach, výrobce množství svtíttidel pro přední zahraniční výrobce. Působil také jako umělecký ředitel italské značky Segno, která se specializuje na výrobu osvětlovací techniky, a přednáší na vysokých uměleckých školách po celém světě.

Výstavu Etuje pro Věstonickou venuši můžete navštívit od 17. února do 16. dubna 2017 na Ochozu Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Vernisáž se koná 16. února v 18 hodin.

Sympozium Jak vystavit Venuši se koná 16. března 2017 od 15 do 18 hodin v přednáškovém sálu Uměleckoprůmyslového muzea.

Program sympozia

13.00 Neformální setkání před zahájením sympozia v Mendelaniu na Mendlově náměstí, komentovaná prohlídka nové interaktivní expozice v historickém objektu

15. 00–16.15 První částdoc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D., DSc. – historie a význam Věstonické venušeMgr. Martina Galetová, PhD. – ikoničnost a symbolika Věstonické venuše dříve a dnesMgr. Petr Kostrhun – Pavilon Anthropos a potenciální obměna prezentace jeho sbírek

16.30–18.00 Druhá částBc. Klára Peloušková – způsoby a možnosti prezentace sbírek ve světěTomáš Kulík (LOTECH Design) – praktická hlediska při vytváření výstavních systémůAdrian Peach – výstavnictví v Neues Muzeu v Berlíně (simultánní překlad příspěvku do češtiny)prof. Mgr.A.Michal Froněk, prof. Mgr.A. Jan Němeček – zhodnocení výsledků zadání klauzurních prací na VŠUP, prezentace studentů

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie výstavy Věstonická venuše

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

Izrael v Haagu popřel genocidu: Je tam tragická válka, nedochází tam ale ke genocidě

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy