V Galerii 99 probíhá jedinečný výstavní experiment

Brno – Galerie 99 pořádá mimořádný výstavní experiment. Návštěvníci se mohou zúčastnit procesu umělecké tvorby a vzniku výstavní expozice. Projekt poté vyvrcholí vernisáží a krátkou třídenní expozicí.

V Domě pánů z Kunštátu bude v průběhu února probíhat jedinečný výstavní experiment. Návštěvníci se namísto standardní výstavy mohou stát svědky procesu umělecké tvorby a zároveň vzniku výstavní expozice.

Galerie 99 se na necelé tři týdny promění v ateliér umělce Františka Fekete. Mladý vizuální umělec a kurátor se stane jakýmsi prostředníkem experimentu. Fekete dostal od zástupkyň Galerie 99 Romany Horákové a Marty Fišerové úkol kontaktovat vybrané umělce, avšak pouze prostřednictvím internetu nebo telefonu, ne však osobním setkáním. Vybraní umělci dostanou zadání připravovaného konceptu živé akce, tedy performance.

Fekete svůj úkol splnil a vybral umělce Michala Pěchoučka, Pamelu Kuťákovou, Sama Sráče, Světlanu Spirinu, Dominika Gajarského a Lauru Trečanskou. Postupně dle dodaných pokynů nyní provádí performance, které se liší místem konání i délkou trvání.

Projekt má kromě výše zmíněných další pravidla. Příprava a plnění zadání musí být realizovatelné během jediného dne. Pojem performance navíc není pevně zadaný, škála intepretací je širší. Oslovený umělec zasílá zpět koncept akce k realizaci a přenechává prostředníkovi veškerou zodpovědnost za uskutečnění akce a její prezentaci v rámci výstavního prostoru Galerie 99. Na záznamech performance poté vzniká výstavní expozice.

Projekt, který se aktuálně vyvíjí, vyvrcholí vernisáží. Kompletní výstavu pak mohou zájemci navštívit další tři dny. Návštěvníci však mohou shlédnout samotný proces v rámci běžných otevíracích hodin.

„Důvody pro volbu performativních výstupů jsou dva. Prvním je samotná rozporuplná povaha média, které kdyby umělo mluvit, tázalo by se: čím jsem? Jsem ideou, specifickou činností, záznamem této činnosti, komplexním souborem všech tří? Jsem si vědom toho, že tyto otázky nejsou novými, ani ožehavými. Ale stejně jako samo médium se nemůže ptát samo sebe, čím je, můžou si lidé být jistí odpovědí? Performance bývá často velmi osobní a intimní záležitosti, či naopak činností, jenž je veřejná a vyžaduje odvahu vybrané individuality. Jak se její povaha změní, když se uměle utne živočišná niť mezi myšlenkou a tělem? Performance v konceptuální tradici bývá odchýlením žité každodennosti. Co se stane, když tato odchylka v zjednodušující formě proteče digitálními kanály a bude přenesena na jinou každodennost? Problematická je i otázka prezentace a dokumentace. Jak se změní povaha myšlenky, která bude nejen provedena, nýbrž i dokumentována a instalována někým jiným bez možnosti primárního autora do procesu vstoupit?“ ptají se organizátoři akce v tiskové zprávě.

Výstava Františka Fekete a externích umělců probíhá od 8. do 26. února 2017. Vernisáž se koná 23. února v 18 hodin v Domě pánů z Kunštátu.

Související

Ukázka z výstavy In a Landscape - Vladimír Turner: záběr z filmu Funeral

Nová výstava Domu umění města Brna zkoumá vztah mezi přírodou a společností

Brno – Ostrá hranice a polarita mezi přírodou a kulturou je překonaná. Přírodní a vytvořené člověkem tvoří provázaný celek. Z tohoto přesvědčení vychází nový výstava Domu umění města Brna s názvem In a Landscape. Původně komorní výstava proběhla na jaře loňského roku v Praze. S proměněným týmem umělců i vystavených děl se nyní představí v Brně.

Více souvisejících

Dům umění Brno výstavy performance

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 58 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy