Brněnská muzejní noc 2017. Vše o tom, jaká bude

Brno - Letošní Brněnská muzejní noc vypukne 20. května. Návštěvníci se mohou již tradičně těšit na otevřená muzea a galerie v pozdních večerních hodinách a především na bohatý kulturní program. Akce se koná v rámci Mezinárodního dne muzeí, jehož ústředním tématem pro rok 2017 jsou tragické dějiny 20. století.

Do Brněnské muzejní noci se v roce 2017 zapojí 28 kulturních institucí – kromě zakládajících muzeí a galerií přibývají také další subjekty, které chtějí poodkrýt své pro většinu lidí nedostupné prostory. Kupříkladu Krajský úřad Jihomoravského kraje ukáže návštěvníkům reprezentační místnosti a vyvede je až na střechu, Česká národní banka zase nabízí výstavu o vývoji peněz. Kromě prohlídky aktuálních výstav a expozic připravují organizátoři doprovodný program, v němž by si každý měl najít to své. V Galerii TIC budou lidé vyvolávat fotografie duchů, v Technickém muzeu zazpívá Viktor Dyk, v Pražákově paláci bude probíhat výtvarný workshop, z něhož si lidé odnesou tematickou plátěnou tašku. Noční veselí si užijí i děti, pro něž se chystají výtvarné dílny, divadelní představení nebo výstava věnovaná legendární stavebnici LEGO.

Téma „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století“ propojující kulturní instituce v rámci Mezinárodního dne muzeí, bude reflektovat kupříkladu prohlídka Káznice, kde docházelo k popravám politických vězňů, výstava v Muzeu romské kultury, politické i kulturní dění v Brně v období První republiky přiblíží zážitkový program v Jurkovičově vile.

Vizuál letošní Brněnské muzejní noci je oproti minulým ročníkům méně abstraktní, pracuje se symboly noci a usínání přecházející v typicky muzeální artefakty. Jeho autory jsou Alena Gratiasová, Tereza Bierská a Karol Lament.

Účastníci Brněnské muzejní noci 2017 / 28 institucí

1. Moravská galerie v Brně, 2. Technické muzeum v Brně, 3. Moravské zemské muzeum, 4. Muzeum romské kultury, 5. Muzeum města Brna, 6. Dům umění města Brna, 7. Muzeum Brněnska, 8. Mendlovo muzeum MU, 9. Diecézní muzeum, 10. Turistické informační centrum města Brna, 11. Knihovna Jiřího Mahena v Brně, 12. VIDA! science centrum, 13. Muzeum loutek Radosti, 14. Muzeum vlakové pošty, 15. Fait Gallery, 16. Industra Art, 17. Zetor Gallery, 18. Nová radnice, 19. Krajský úřad Jihomoravského kraje, 20. Filharmonie Brno, 21. Červený kostel, 22. Klub přátel kolejových vozidel, 23. Letohrádek Mistrovských, 24. Česká národní banka, 25. Gymnázium Brno-Řečkovice, 26. Family Fest, 27. Strom Art Gallery, 28. Galerie Pitevna

Na většině míst bude vstupné dobrovolné, některé akce a výstavy budou zpoplatněny symbolickou částkou nebo s výraznou slevou.

Brněnská muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí Asociace muzeí a galerií ČR a Evropské muzejní noci. Koná se pod záštitou primátora statutárního města Brna Petra Vokřála, hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka, starosty městské části Brno-střed Martina Landy a brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Uskutečňuje se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a Statutárního města Brna. Významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků v rámci centra města i mimo ně.

Jako praktický průvodce Brněnskou muzejní nocí bude návštěvníkům sloužit tištěná brožura, v níž lidé najdou mapku s vyznačenými pořádajícími institucemi a také jízdní řád speciální autobusové dopravy, která bude opět zdarma. Kompletní informace budou k dispozici také na webu www.brnenskamuzejninoc.cz.

Související

Brněnská muzejní noc

V Brně se koná další ročník muzejní noci

Brno - Galerie a muzea v Brně se dnes v podvečer zájemcům otevřela na noc. Do čtrnáctého ročníku Brněnské muzejní noci se zapojilo kolem 30 institucí. Lidé se mohli dostat na jinak nepřístupná místa a v netradiční dobu.

Více souvisejících

Brněnská muzejní noc muzea

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy