Moravská galerie v Brně představí alternativní kultury 90. let

Brno – Již zítra otvírá Moravská galerie v Brně v Uměleckoprůmyslovém muzeu hlavní výstavu jarní sezóny. Rapper Vladimir 518 zde představí výstavu Kmeny 90, která reflektuje alternativní kultury devadesátých let. Součástí expozice bude zahajovací street party plná ikonických devadesátkových kapel.

Již zítra, tedy 13. května, bude zahájena hlavní výstava jarní sezóny Moravské galerie v Brně. V Umeleckoprůmyslovém muzeu začne výstava Kmeny 90, na níž s galerií spolupracuje rapper Vladimir 518. Výstava inspirovaná stejnojmennou knihou Vladimira 518 reflektuje fenomén alternativních kultur 90. let a důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v litopadu 1989.

Oproti knižnímu projektu bude výstava více pracovat s emocemi a fyzickým zážitkem. Kromě textů a fotografií si mohou návštěvníci prohlédnout i dobové umění, módu, grafický design, videoprojekce a další referenční objekty, jako je například sampler skupiny Tatabojs.

„Něco jiného je vidět jednu fotku z natáčení videoklipu a vidět celý klip v kontextu dalších dvaceti klipů. Výstava je jiná forma práce s časem a emocí. Věřím, že v mnohém dořekne knihu a přitom i kniha zpětně může v mnohém rozvíjet výstavu. Je to vzájemný vztah, jedno neparazituje na druhém. Kniha s výstavou se opravdu doplňují,“ srovnává knihu a výstavu Vladimir 518.

Fenomén devadesátých let zastoupí jednotlivé subkultury, mezi nimiž najdeme anarchisty, metalisty, rappery, skinheady, punkery, squattery, hráče Dračího doupěte a mnohé další. Návštěvníci se však seznámí s devadesátými léty i v širších souvislostech – politických, ekonomických či popkulturních. Výstavu doplní i prezentace interaktivních objektů Krištofa Kintery či fotografií Ivana Pinkavy.

„Estetika i etika subkulturních hnutí jsou více jak sto let silným zdrojem inspirace pro vizuální umění a design. Výstava ukazuje, co ze subkulturního dění devadesátek ovlivnilo několik generací současných tvůrců. Mnozí z nich navíc různými tehdejšími „kmeny“ nejen prošli, ale také se výrazně podíleli na jejich aktivitách a estetice. Bez znalosti subkulturního pozadí se stává současné umění a design téměř nepochopitelný,“ zdůrazňuje silný vliv subkultur na vizuální umění spolukurátor výstavy Ondřej Chrobák.

Podle organizátorů bylo nutné v rámci výstavy vstoupit i do veřejného prosotru. Vladimir 518 tedy vyral kultovní předměty, které jednotlivé subkultury charakterizují. V tomto směru výstavu také doplňuje instalace Růžového tanku, o níž jsme informovali v posledních dnech.

Součástí vernisáže bude již zmíněná street party na Husově ulici, která naváže na atmosféru street happenngů typických pro devadesátá léta. Ulice bude po celý den uzavřena pro dopravu a v blízkosti Uměleckoprůmyslového muzea bude instalováno pódium, na němž vystoupí DJs a ionické kpely devadesátých let. vstup na street party bue zdarma.

Výstavu Kmeny 90 můžete navštívit od 14. května do 1. října 2017. Zahajovací street party se koná 13. května.

Program street party:

14.30 otevření areálu pro veřejnost15.00 doprovodný program pro rodiny s dětmi15.30 DJ Richie, DJ Amma16.30 Slavnostní zahájení výstavy KMENY 9016.50 DJ Richie, DJ Amma17.40 Zahájení výstavy DESIGN.LIVE! ZORYA: Růst, představení doprovodného programu18.00 WWW NEUROBEAT19.40 GARAGE & Tony Ducháček21.00 PSH22.00 konec programu22.30 uzavření Uměleckoprůmyslového muzea

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie Rapper Vladimir 518 výstavy kultura Umění

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy