Největší evropský kovářský svátek Hefaiston hostil tradičně hrad Helfštýn

Koncem srpna se na moravském hradě Helfštýn, jehož hradby patří k vůbec nejdelším v Evropě, schází rozmanitá společnost umělců, kteří vládnou kovu. Vůbec největší evropské setkání kovářů tentokrát proběhlo tradičně v posledním srpnovém víkendu a zmíněný hrad tyčící se nad obcí Týn nad Bečvou přivítal při 36. ročníku zástupce z více než dvaceti zemí. Kromě výstavy kovářských výtvorů, z nichž některé si mohli zájemci i zakoupit, bylo k vidění mistrovství černého řemesla: na horním hradním nádvoří kováři předváděli  své umění přímo před diváky. Každý jednotlivec či tým měl k dispozici přesně daný časový úsek, ve kterém měl vytvořit vlastní kreaci, spadající do jedné ze šesti kategorií. Nápadům a fantazii se nekladla žádná omezení. Toto unikátní setkání, jehož název se odvolává na řeckého boha ohně a války Hefaistose (Hefaista) se na Helfštýně koná pravidelně od roku 1982. Za jeho organizací stojí Muzeum Jana Ámose Komenského v Přerově, na hradě vystavuje například Stření uměleckoprůmyslová a vyšší odborná škola v Turnově. Muzeum také po skončení akce získává zhotovené exponáty, které jsou zařazovány do jeho sbírek.

Související

Pohádky

Kam se vydat za smutnými příběhy středověkých šlechtičen? České hrady se jen hemží duchy a strašidly

Bíla paní je nejznámější české strašidlo, které hlídá hned několik desítek českých hradů. Přitom za vznikem této populární pověsti stojí často tragické příběhy žen, které navzdory svému urozenému postavení neměly v životě příliš štěstí – pohnuté životní osudy jsou ideálním podhoubím pro vznik pověstí, a není proto žádný div, že motiv Bílé paní se stal tak oblíbený. Kam všude se tedy vydat za smutnými příběhy středověkých šlechtičen?

Více souvisejících

hrad Helfštýn Umělečtí kováři Hefaiston 2017

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy