V Betlémské kapli máte jedinečnou příležitost nasát tu pravou vánoční atmosféru

Prošli jste již několik vánočních trhů? Shlédli vánoční strom na Staroměstském náměstí, okusili punč na Václavském náměstí a stále máte pocit, že ta pravá vánoční nálada stále nepřichází? Máte jedinečnou příležitost to změnit. Stačí se přesunout na Betlémské náměstí na Starém Městě a navštívit Betlémskou kapli.

K vánočnímu času neodmyslitelně patří, že si připomínáme tradice našich předků. A právě těmto tradicím je interaktivní výstava a program v Betlémské kapli.

Je zde připomínáno, že již v dobách předkřesťanských, kdy lidé koncem roku slavili zimní slunovrat, bylo pořádání „hostin“ součástí těchto oslav, a je tomu tak až do dnešních dní. I když se předmět oslav poněkud změnil, Vánoce a „hodování“ patří neodmyslitelně k sobě.

Organizátoři se zde pokusili ukázat, jak se vaření vlastně vyvíjelo. Pokud do Betlémské kaple zavítáte, zahájíte ji možná netradičně opékáním masa na otevřeném ohni a  pokračovat budete vařením pomocí kumháru, dýmnou jizbou s otevřeným ohněm a dýmníky, černou kuchyní a přes pec se dostanete až ke kachlovým sporákům. Máte navíc ojedinělou možnost nahlédnout i do vývoje vybavení kuchyní. Uvidíte nádoby na vaření i pomůcky, které usnadňovaly přípravu pokrmů. Řada z nich se nakonec neprosadila, svým vzhledem dnes působí bizardně, a co do své funkce až záhadně. O to více ale mohou být jako exponáty přitažlivé.

Určitě zajímavá je i  rozmanitost vánočních pokrmů. Návštěvníkům výstavy jsou tak představeny klasické vánoční pokrmy: černý kuba, muzika, hubník, peřinky, jahelník, pučálka, kapr načerno, kapr namodro a pod. Možná budete mít štěstí a některý ze zmiňovaných pokrmů i ochutnáte!   Příprava těchto pokrmů je totiž organizátory naplánována.

Pozornost je zde věnována i perníkům, ať to jsou perníky na jídlo, dekorativní, nebo na hraní (tzv. „drůbežky“). Vystaveny budou i různé druhy perníkového koření a perníkových forem. A samozřejmě se nezapomnělo ani na vánoční cukroví, jehož příprava je i v současnosti jedním z dominantních vánočních zvyků.

Svůj prostor na výstavě dostanou také bylinky, které jsou nedílnou součástí staré kuchyně. Prezentovány jsou poněkud netradičně, jak je dnes lidé většinou neznají.

Je nedílnou tradicí, že v Betlémské kapli samozřejmě nesmí chybět ani betlémy. Opět jsou zde vystaveny betlémy ze všech možných materiálů. Např. z různých těst: slaného, vizovického, perníkového, kynutého, chlebového (tzv. příbramští chlebáčci), ale i betlémy z bílkového sněhu, marcipánu nebo sušených plodů.

Ke kuchyním neodmyslitelně patří také pálení vonných látek, vykuřování bylinkami, dnes purpura a vánoční františci.

Na výstavě opět budou předvádět své řemeslo nejrůznější lidoví tvůrci – řezbáři, krajkářky, dráteníci, košíkáři a pod. Určitě vás zaujmou i ukázky zdobení perníků, tvorby marcipánových figurek a sněhových řetězů.

Na své si příjdou i děti. Vedle vždy velmi oblíbeného pískoviště zde najdou i další zábavné prvky – kostkoviště, kuličkopád a další překvapení.

Na závěr lze jen připomenout, že výstava se uskuteční v podzemních prostorách Betlémské kaple, Betlémské náměstí 4, Praha 1.

Související

Více souvisejících

Praha Betlémská kaple v Praze

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 26 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 56 minutami

před 56 minutami

před 57 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy