Michelangelo skryl do portrétu básnířky i vlastní karikaturu

Řím/Londýn - Brazilský badatel Deivise de Campose se domnívá, že renesanční umělec Michelangelo Buonarroti vkreslil do portrétu básnířky Vittorie Colonny svou karikaturu. Má jít o postavu shrbeného malíře, která se skrývá na levé straně portrétu v ohybech rukávu, vedle břicha portrétované.

Portrét básnířky pochází z roku 1525 a je vystaven v Britském muzeu. Markýza z Pescary pocházela ze staré římské rodiny Colonnů. Po smrti manžela se už nevdala a do konce života se věnovala kulturní a náboženské činnosti. Vřelý přátelský vztah ji pojil s Michelangelem.

Podle de Campose z univerzity v Porto Alegre se obrys postavy podobá jiné karikatuře sebe sama, kterou Michelangelo přikreslil vedle sonetu z roku 1509, v němž sarkasticky líčí nesnadnou a fyzicky náročnou práci na Sixtinské kapli.

Brazilský badatel se domnívá, že karikatura může být skrytým "podpisem" umělce a může svědčit o tom, jak zhruba padesátiletý Michelangelo vypadal a v jakém byl zdravotním stavu. "Tehdejší umělci podléhali mnoha omezením - nemohli například svá díla signovat. Michelangelo mohl tímto způsobem omezení obejít," uvedl de Campos.

Tým brazilského vědce minulý rok zveřejnil teorii, že Michelangelo při práci na Medicejské kapli ve Florencii používal pohanské symboly: dobytčí lebku, kruhy propojené provazy a mušli. Ty prý evokují tvar dělohy a vaječníků. Renesanční génius je do své práce zakomponoval s úmyslem "ztvárnit schopnost obrody a obnovy mezi životem a smrtí", vysvětlují brazilští badatelé.

Související

Michelangelo, Velkou péči věnoval výběru kamene. Mramorové bloky si často jezdil vybírat do dolů v Carraře, mnohdy je osobně i páčil. Výjimkou byla socha Davida. Pro svoji nejznámější skulpturu zpracoval Michelangelo kamenný blok nevhodných rozměrů (5 m vysoký, o základně 1 x 1 m) s mnoha kazy a usazeninami, který stál 40 let bez využití před florentskou katedrálou a o jehož ztvárnění se neúspěšně pokusili již dva sochaři. David, kterého Michelangelo dokončil po dvou a půl letech práce roku 1504, svého tvůrce proslavil a zajistil mu nesmrtelnost. Mladý sochař se stal uznávaným umělcem.

Michelangelův David budí pohoršení, nasadí mu spodky?

Okuizumi - Slavná Michelangelova socha, nahý David, budí veřejné pohoršení. Alespoň její replika umístěná v japonském městě Okuizumi. Někteří Japonci, kteří nesnesou pohled na Davidův kamenný genitál v nadživotní velikosti požadují, aby socha dostala spodní prádlo. Informuje server news.com.au.

Více souvisejících

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni Umění kultura zajímavosti

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy