Van Gogh byl zastřelen, tvrdí životopisci

Washington - Nová biografie Vincenta van Gogha, o které v pondělí informuje webový portál britské stanice BBC, tvrdí, že slavný malíř nespáchal sebevraždu. Píše se v ní, že ho nešťastnou náhodou zastřelili dva chlapci, s nimiž popíjel.

Autoři životopisu "Van Gogh: The Life" Steven Naifeh a Gregory White Smith deset let zkoumali ve spolupráci s více než 20 překladateli a badateli 28 000 dokumentů včetně tisíců dosud nepřeložených van Goghových dopisů.

Na jejich základě dospěli k závěru, že sedmatřicetiletý van Gogh nespáchal v roce 1890 v Auvers-sur-Oise sebevraždu, jak se obecně soudí, ale nešťastnou náhodou ho zastřelili dva chlapci, s nimiž chodil pít alkohol do polí. Jeden z nich si hrál na kovboje a nosil u sebe selhávající pistoli.

"Nešel do polí s cílem zastřelit se," tvrdí Naifeh. "Obecně přijímaná verze událostí v Auvers mezi lidmi, kteří ho znali, je, že ho náhodou zastřelili dva jeho známí chlapci. Van Gogh se rozhodl je chránit a nic nehlásit."

Věhlasný kunsthistorik John Reward k teorii o zabití dospěl ve 30. letech 20. století, když Auvers navštívil. Podporují ji i další detaily. Například kulka vnikla do horní části van Goghova břicha pod tupým úhlem a ne přímo, jak by vyžadovala sebevražda.

"Vědělo se, že ti dva chlapci, z nichž jeden nosil kovbojský kostým a hrál si se špatně fungující zbraní, chodí v tu dobu s Vincentem popíjet do polí. Máte tedy párek teenagerů se zbraní, chlapce, co si hraje na kovboje, máte tři opilé lidi," popisuje novou verzi událostí Naifeh.

"Náhodné zabití je mnohem pravděpodobnější. Je těžké si představit, že kterýkoli z těch chlapců opravdu chtěl malíře zabít," dodal Naifeh.

Druhý autor knihy, Gregory White Smith přisvědčuje, že van Gogh "smrt aktivně nehledal, ale když pro něj přišla, když se ukázala jako možnost, přijal ji".

Van Gogh se rozhodl zemřít a nevyhledat pomoc lékaře "z lásky ke svému bratrovi, pro nějž byl břemenem". White Smith to dokládá tím, že Theo van Gogh svému bratrovi přispíval na živobytí, protože Vincentovy obrazy "se neprodávaly".

Vyvrácení teorie o sebevraždě van Gogha není jediným objevem, který nová biografie přináší. V knize vydané v pondělí například životopisci dokládají, že rodina chtěla van Gogha poslat do léčebny duševně nemocných dlouho předtím, než se tam sám uchýlil, nebo že Vincenta jeho příbuzní podezřívali, že zabil svého otce faráře, s nímž se zuřivě a často hádal. Van Gogh také prý trpěl formou epilepsie, což vysvětluje jeho depresivní stavy.

Biografie podle autorů poskytuje lepší pochopení "křehké osobnosti s vadami" a jeho umění se tak ukazuje jako "ještě větší úspěch".

Vincent van Gogh se narodil 30. března roku 1853 v Zundertu. Tento malíř a kreslíř patří k nejznámějším představitelům expresionismu. Vytvořil v relativně krátkém časovém rozmezí deseti let 900 maleb a 1100 kreseb. Během života se však nedočkal výraznějšího uznání. Posmrtně se ovšem stal jedním z nejrespektovanějších umělců a jeho obrazy patří k nejcennějším aukčním položkám.

White Smith a Naifeh získali v roce 2001 Pulitzerovu cenu za životopis amerického malíře a nejvýznamnějšího představitele abstraktního expresionismu Jacksona Pollocka s názvem "Jackson Pollock: An American Saga".

Související

Více souvisejících

van gogh

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 50 minutami

Noční klid

RECENZE: Plíživá paranoia a kolaps společnosti. Noční klid zpřítomňuje úzkost

Takřka měsíc před začátkem festivalu v Karlových Varech se do českých kin dostává druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera, jehož intimní debut Tiché doteky ve Varech odpremiéroval před pěti lety. Jeho novinka Noční klid pokračuje v suverénní režii, komorním pojetí a rozplétání celospolečenských problémů na pozadí individuálních osudů.

před 1 hodinou

Radoslaw Sikorski

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů. Moskva mluví o rusofobii

Polsko omezí ruským diplomatům pohyb na svém území, uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Varšava tak podle jeho slov reaguje na zapojení Ruska do hybridní války proti Evropské unii. Moskva reagovala slovy, že jde o další projev rusofobie, která údajně panuje v Polsku. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 7 hodinami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 8 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Feri odpočítává poslední hodiny na svobodě. Do vězení musí nastoupit do zítra

Exposlanec Dominik Feri má nejpozději v úterý nastoupit do vězení v Teplicích. Bývalému politikovi byla minulý týden doručena výzva k nástupu do výkonu trestu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy