Jan Hus znovu kázal v Betlémské kapli

Praha - Mistr Jan Hus mohl znovu kázat v Betlémské kapli díky studentův ČVUT. Projekt Betlémská odysea připravil promítání přímo na zdi kaple.

Jubilejní šestisté výročí upálení mistra Jana Husa je sice ještě rok a půl vzdálené, avšak studenti elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického již před několika dny představili unikátní projekt nazvaný Betlémská odysea, který spočívá v promítání filmové projekce přímo na zdi pražské Betlémské kaple, kde slavný kazatel působil. V patnáctiminutové projekci Jan Hus přímo ze zdi kaple popisuje divákům svůj životní příběh a svou mučednickou smrt. Následně pak publikum poučuje o významných památnících spojených s českou historií a popisuje vznik nejdůležitějších pražských vysokých škol, včetně Univerzity Karlovy a právě ČVUT. Studenti na projektu pracovali více jak tři roky, předpremiérová produkce měla sloužit hlavně k otestování techniky a k ověření, zda je projekce skutečně nastavena tak, aby přesně kopírovala zdi Betlémské kaple.Projekt však nemusí nutně zůstat pouze doménou Prahy. Projekce obsahuje i titulky v anglickém jazyce a zájem o jeho převedení pro promítání na jiných budovách projevily již některé organizace v Německu a ve Švýcarsku. Nepochybně zajímavé by bylo, pokud by tento zájem projevilo i město Kostnice, kde se konal církevní koncil, který Husa za jeho názory odsouzil k smrti upálením jako kacíře.

Související

Je až zarážející, jak Husovy listy promlouvají do současnosti. Na své aktuálnosti vůbec nic neztrácejí, píše ve svém komentáři farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká. Komentář

KOMENTÁŘ Martiny Viktorie Kopecké: Mistr Jan Hus inspiruje i dnes: Nenechal se umlčet a povzbuzoval přátele. Lépe je dobře zemřít než špatně žít, napsal

Jeho odkaz je aktuální i dnes a dokonce by nám měl být blízký. Mistr Jan Hus, který byl upálen před 606 lety v německé Kostnici, uměl komunikovat s okolním světem. Nenechal se umlčet, a to ani v době, kdy věděl, že mu jde o život. V listech nedával najevo svůj žal. Nerezignoval, naopak blízké a přátele povzbuzoval v aktivitách. Bojoval s mocenskou převahou autority i zradou. Po vzestupu zažil strmý pád v podobě kněze i člověka. Je spojen i s heslem „Pravda vítězí“. Památku statečného muže, který zemřel 6. července 1415, slavíme dnes jako státní svátek – Den upálení mistra Jana Husa.
Mistr Jan Hus

V Husinci si připomněli Jana Husa, symbolem sblížení je nová branka

V Husinci na Prachaticku odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Je i symbolem sbližování. Slavnostní odhalení bylo společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer skončí charitativním koncertem.

Více souvisejících

Mistr Jan Hus ČVUT Betlémská kaple v Praze

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy