Vlastivědné muzeum v Šumperku chystá příběh skla

Šumperk - Již po páté se bude v prostorách šumperského muzea odvíjet osobitý příběh z cyklu Člověk tvůrce, který odhalí kouzelný příběh vzniku skla. Vernisáž výstavy s názvem Sklo se uskuteční ve čtvrtek 20. února od 17:00 hodin ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku.

V letech 2009 - 2012 příběhy o kameni, hlíně, dřevu a kovu, nejstarších materiálech používaných člověkem, ožily ve čtyřech výstavách tvořících příběh o lidské dovednosti a vynalézavosti, který upoutal v Šumperku pozornost téměř 4000 návštěvníků. Po roce odmlky se muzeum vrací k cyklu tématem o sklu nejen pro jeho obdivuhodnou krásu, ale také proto, že jeho výroba byla pro náš region typická a proslavila ho daleko za hranicemi okresu.Vernisáž výstavy s názvem Sklo se bude konat 20. února 2014 od 17:00 hodin ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku.Historii severomoravského sklářství, sahající od 15. do 20. století, dokládá existence 16 lokalit, které se nalézaly nejen na velkolosinském a branenském, ale i na štíteckém a rudském panství. Produkce některých hutí je na výstavě dokumentována nálezy skloviny a od 18. století i zastoupením výrobků skláren ve sbírkovém fondu muzeí v Šumperku, Olomouci a Jeseníku.Postup vzniku výrobků přibližuje jednoduchá sklářská dílna, v níž zaujme pánvová pec s nářadím sklářů používaným při výrobě foukaného skla. Jednoduché sklářské stroje z 19. století na transmisní pohon, sklářský brus a vrták, které jsou zapůjčeny z bývalého sklářského muzea v Rapotíně, jsou dnes již zcela unikátní. Někdejší slávu rapotínských skláren připomínají stropní stínidla s různě zušlechtěným povrchem, dále lisované sklo včetně exportně úspěšných Petrino misek. Na výstavě nechybějí ani nejrůznější předměty uměleckého charakteru včetně půvabných obrázků malovaných na skle. Dále lze zhlédnout i nálezy sklářských artefaktů, které jsou výsledkem archeologických výzkumů, jichž jsme byli v Šumperku v posledních dvaceti letech svědky.Výstava představuje rozsáhlý projekt zahrnující sbírky archeologické, historické, umělecké a etnografické povahy šumperského muzea spolu se zápůjčkami z Vědecké knihovny v Olomouci, Moravské galerie v Brně, zámku ve Velkých Losinách, Národního památkového ústavu se správou v Kroměříži, Muzea sklářství v Rapotíně, skláren Tomi a Jakub ve Vrbně pod Pradědem, Vlastivědného muzea Jesenicka a Vlastivědného muzea v Olomouci. Kromě poučení se všichni návštěvníci mohou těšit na různé nápadité kreativní prvky vtipně umístěné v prostorách Výstavní síně. Zajímavé bude také interaktivní tvoření se sklem, které se bude konat dne 17. dubna od 9:00 do 16:00 hodin. Výstava Sklo potrvá do 1. června letošního roku.

Související

Plakát k výstavě Květomluva

Zábřežské muzeum láká na Květomluvu kreslíře Hynka Šnajdra

Zábřeh – První nová výstava Muzea Zábřeh v tomto roce opět rozzáří muzejní minigalerii, která je určena amatérským umělcům. Již ve středu 20. ledna tu totiž vernisáží zahájí svoji výstavu Květomluva talentovaný kreslíř a nadějný ilustrátor Hynek Šnajdr.
FOTO: Plakát k výstavě Šperkovnice šumperského muzea

Šperkovnice šumperského muzea odhalí své poklady

Šumperk - Již 5. března v 17 hodin bude vernisáží uvedena výstava s názvem Šperkovnice šumperského muzea, která představí rozmanitý fond šperků a bižuterie ze sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku. Návštěvníci se tak v Galerii Šumperska mohou těšit na jedinečnou kolekci náhrdelníků, náušnic, přívěsků a dalších zajímavých ozdob z archeologických a historických sbírek.

Více souvisejících

Vlastivědné muzeum v Šumperku

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy