Putovní výstava připomene výročí upálení Jana Zajíce

Šumperk - Dne 25. února uplyne již 45 let od chvíle, kdy se na Václavském náměstí v Praze upálil bojovník proti zlu Jan Zajíc. Při příležitosti jeho výročí uspořádali studenti Gymnázia Šumperk ve spolupráci s Občanským sdružením PANT putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce. Vernisáž výstavy se uskuteční 24. února v rámci mezinárodního festivalu Mene Tekel v Galerii Karolina UK a 27. února ve Vlastivědném muzeu Šumperk.

Letos uplyne již 45 let od chvíle, kdy v totalitním Československu vzplála pochodeň č. 2 – Jan Zajíc. Student posledního ročníku Střední průmyslové školy dopravní v Šumperku byl jedním z mála odvážných lidí, kteří po Janu Palachovi vyhlásili svou válku normalizačnímu režimu. Smrt Jana Palacha ho velmi zasáhla a až do jeho pohřbu držel za účelem splnění Palachových požadavků hladovku u sochy sv. Václava v Praze. Když si uvědomil, že lhostejnost k nastupující normalizaci přetrvává, rozhodl se Palachův čin následovat.Studenti Gymnázia Šumperk pod vedením učitele dějepisu Tomáše Hlavsy a ve spolupráci s Občanským sdružením PANT se rozhodli při příležitosti tohoto výročí uspořádat putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce. „Výstava Příběh Jana Zajíce je výsledkem půlroční práce 18 studentů, která představovala sběr pramenů, fotografií – často unikátních, rozhovorů s pamětníky," upřesňuje Jiří Sovadina z Občanského sdružení PANT. Putovní výstava tak přináší autentický pohled na čin Jana Zajíce v širších souvislostech. Studenti šumperského gymnázia se pokusili svou perspektivou zachytit a pochopit podstatné okolnosti této události a životní příběh Jana Zajíce srozumitelně předložit svým vrstevníkům.„Základním motivem výstavy je snaha přiblížit osobnost a myšlenkový svět Jana Zajíce. Vykresluje rodinné zázemí vítkovského občana a studenta šumperské průmyslovky. Nabízí podstatnou část jeho básnické tvorby, odhalující autorovo nitro a osobitý duchovní rozměr," konstatuje učitel šumperských gymnazistů Tomáš Hlavsa. Výstava se zabývá i činem samotným, cituje dopisy na rozloučenou, zrcadlí atmosféru pohřbu a sleduje mediální odezvu na Janův akt nejvyššího sebeobětování. Opomenuty nejsou ani informace o následcích události pro celou rodinu. „Například matka Jana Zajíce nesměla dále pracovat jako učitelka a Janově sestře bylo zase znemožněno vysokoškolské studium, přestože na střední škole patřila k premiantům třídy," vysvětluje Tomáš Hlavsa.Vernisáž putovní výstavy Příběh Jana Zajíce proběhne v pondělí 24. února v rámci mezinárodního festivalu Mene Tekel v Galerii Karolina UK ve 13:00 hodin a 27. února 2014 ve 14:00 hodin pak ve Vlastivědném muzeu Šumperk. „Šumperské vernisáži bude předcházet přednáška historika Petra Blažka, projekce filmu z cyklu Sami proti zlu: Jan Zajíc – Pochodeň č. 2 a workshopy, vycházející z práce s výstavou," dodává Jiří Sovadina. Součástí vernisáže je i setkání se sourozenci Jana Zajíce Martou a Jaroslavem nebo vystavení Zajícovy busty z dílny Olbrama Zoubka. Výstava bude v muzeu k vidění do 23. března 2014.

Gymnázium Šumperk

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy