Zlatý Glóbus pro nejlepší herce v dramatu mají Austin Butler a Cate Blanchettová

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal v noci na dnešek herec Austin Butler za biografický snímek o Elvisovi Presleym s názvem Elvis. Mezi ženami byla ve stejné kategorii oceněna Cate Blanchettová s filmem Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra dostal Steven Spielberg za rodinné drama Fabelmanovi, které je částečnou autobiografií o jeho dětství a dospívání.

V kategorii komedie si cenu pro nejlepšího herce odnesl Colin Farrell za snímek Víly z Inisherinu. Tento irský film měl také vůbec nejvíc nominací - osm. Mezi herečkami zvítězila v kategorii komedie Michelle Yeohová s filmem Všechno, všude, najednou.

Černé komedii Víly z Inisherinu se podařilo proměnit i nominaci za scénář, za nějž byl oceněn Martin McDonagh. Cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film má snímek Argentina, 1985. Z animovaných filmů se porotě nejvíce líbil Pinocchio Guillerma del Tora. Tvůrce filmové hudby Justin Hurwitz získal Zlatý glóbus za hudbu k filmu Babylon.

O Zlatých glóbech rozhoduje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Mezi nominovanými filmy v kategorii nejlepší drama je mimo jiné pokračování akčního trháku Top Gun s názvem Top Gun: Maverick a rovněž druhý díl výpravného sci-fi snímku Avatar Jamese Camerona s názvem Avatar: The Way of Water.

Loni vyhlášení Zlatých glóbů bojkotovala řada hvězd a televizních studií na protest proti jejich nedostatečné diverzitě a televize NBC je odmítla přenášet. Herci i další zaměstnanci ve filmové branži vyčítali Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu, že ve svých řadách neměla dostatek zástupců etnických menšin, údajný rasismus i korupci.

Asociace se za poslední rok snažila dát najevo, že se změnila. Předávání cen je tak na obrazovkách televize NBC zpět. Tříhodinovým slavnostním večerem provází jako moderátor americký komik Jerrod Carmichael. Ocenění za celoživotní dílo převezme herec Eddie Murphy. Herec Sean Penn rovněž uvedl video s poselstvím od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož země čelí ruské invazi.

O cenách Zlatý glóbus, udělovaných ve více než dvou desítkách kategorií, rozhodovalo letos 96 členů HFPA a asi stovka nečlenů, napsala agentura AP. Zlaté glóby často napovídají, kdo získá později nejprestižnější cenu filmového světa - Oscara.

Související

Předávání Zlatých glóbů

Zlatý glóbus: Nejlepším filmem je drama 1917, uspěl i Tarantino

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama dnes získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl rovněž ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak překvapivě porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Philipse a Manželská historie Noaha Baumbacha.

Více souvisejících

Zlatý glóbus film Elvis (2022) Cate Blanchett

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy