Opravdu gumoví medvídci prospívají zdraví?

Gumoví medvídci jsou zdraví, prospívají kloubům. Tato představa je mezi lidmi poměrně rozšířená. Spolu s myšlenkou, že gumoví medvídci jsou dietní, protože v nich není žádný tuk. Jak to s nimi však je? Jsou zdraví?

Želé medvídci, delfínci či žížalky a jiné tvary bonbonů jsou často považovány za zdravou svačinku pro děti i dospělé. Dospělí myslí, že želatina jim pomůže na klouby a také je to dobrý zdroj bílkovin. Pro děti je to barevná dobrota bez tuků. Určitě je to lepší než čokoláda a bonbony, nebo ne?

Proč jsou prý medvídci zdraví?

Gumídci obsahují želatinu. V želatině je kolagen a kolagen je pro tělo důležitý, ne? Ano, kolagen je pro tělo velice důležitý, protože je součástí chrupavek, kostí, vlasů, ale také nehtů a pokožky. Protože s věkem ubývá, je dobrý nápad ho doplňovat.

Ačkoliv je toto pravda, množství kolagenu v gumových medvídcích je příliš malé na to, aby člověku nějak výrazně pomohlo. Kolagen je mezi ostatními látkami v medvídcích v menšině a člověk by jich musel sníst mnoho, aby se kolagen projevil.

Medvídci neobsahují tuk. Tento argument využívají i celebrity, co chtějí hubnout. Nemůžete ztloustnout, když v něčem není tuk. Ano, tuk v bonbonech není, protože by se želé neudrželo pohromadě.

Jsou v nich bílkoviny. Bílkoviny jsou důležité pro lidské tělo, zvláště pro tělo fyzicky aktivní. Kvůli obsahu želatiny je v medvídcích určité množství proteinů, rozhodně ho však není dostatek. Proteiny pomáhají předejít přejídání a tvoří v žaludku pocit najedení. Bohužel pro fanoušky medvídků se podle serveru Live Strond dá najít více bílkovin v jogurtu než v pytlíku bonbonů.

Z čeho medvídci jsou?

Z čeho jsou vlastně gumoví medvídci vyrobení? Základem bonbonů je želatina, existují dva druhy. Agarová a vepřová. Agarová želatina se vyrábí z mořských řas se jménem agar. Řasy se ručně sklidí, vysouší se a pak drtí. Je to práce zdlouhavá, proto je agarová želatina poměrně drahá.

Většina výrobců tedy dává přednost vepřové želatině. Při výrobě se vyvaří klouby, kosti a vepřová kůže, aby vznikl klih. Během vaření se ve směsi tvoří glutin, který je rosolovitý a dává želatině její strukturu.

Oba druhy želatiny jsou zdravé. V té vepřové je kolagen, zatímco v agarové jsou bílkoviny, vitamíny a železo, vápník či hořčík. Agar navíc pomáhá proti nadváze či vysokému krevnímu tlaku. Množství kolagenu v gumových medvídcích je však minimální.

Hlavní přísadou gumových medvídků je však cukr. Hodně cukru. Obvykle se jedná o směs glukózového syrupu, cukru a dextrózy – všechno toto je sladké. V jednom sáčku bonbonů se tak schová několik kostek cukru.

Ve sto gramech bonbonů JoJo tak můžete najít 59,1 gramů cukru. To je při váze kostky cukru 5 gramů téměř 12 kostek cukru. Ve sto gramech medvídků Harribo najdete 76,8 gramů sacharidů, z nichž více než polovina jsou cukry. Rozhodně se tedy nejedná o dietní jídlo.

Dalšími ingrediencemi jsou pak extrakty z ovoce, často chemická barviva a leštící látky, mezi které patří vosky či palmový olej. Přestože jsou podle serveru Vím, co jím gumoví medvíci zdravější než klasické bonbony, rozhodně se nejedná o zdravou svačinku a lepší by bylo se jim vyhnout.

Související

Ilustrační fotografie.

KLDR chce dětem rozdávat sladkosti, ale zaplatit za ně musí lidé

Severní Korea spěchá s výrobou dostatečného množství sladkostí, které chce rozdávat dětem při příležitosti lednových narozenin vůdce Kim Čong-una. Nyní ale stanice Radio Free Asia (RFA) s odvoláním na dva nejmenované severokorejské zdroje uvedla, že za suroviny na výrobu cukrovinek musí v různé formě zaplatit místní obyvatelé, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

sladkosti gumoví medvídci želatina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy